Tényleges életfogytiglant kaptak a Baunok házaspár gyilkosai

-

A Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete súlyosbította az első fokú ítéletet. A testvérpár, amely 2011-ben meggyilkolta Baunok István szolnoki vállalkozót és feleségét, feltételesen sem szabadulhat.


Az ítélőtábla társtettesként, különös kegyetlenséggel, aljas indokból, több ember és védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 39 éves Mészáros Bélát, valamint a 40 éves Mészáros Tibort, és – az elsőfokú ítéletet súlyosítva – úgy döntött, hogy egyikük sem bocsátható feltételesen szabadon.

Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a testvérpár az áldozatokat rendkívüli brutalitással gyilkolta meg, és a megbánás szikráját sem mutatták, a táblabíróság ezért a társadalomtól való végleges elszigetelésüket látta szükségesnek.

Az emberölésben bűnsegédként közreműködő társuk, Herczku Szabolcs szintén életfogytig tartó büntetést kapott, ő legkorábban 25 év letöltése után szabadulhat.

Az elkövetők bujkálását segítő, valamint az áldozatoktól megszerzett egyik gépkocsit orgazdaként megvásárló vádlottakat felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélték.


A bűnügy részletei

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő testvérpár és egykori focista barátjuk 2011-ben anyagi gondokkal küzdött, ezért elhatározták, hogy az általuk vagyonosnak gondolt Baunok Istvántól szereznek pénzt. Figyelni kezdték a vállalkozót, feltérképezték napi szokásait, mozgását, életvitelét. A testvérpár egyik tagja vásárolt egy gázpisztolyt, és volt egy másik hasonló fegyverük meg elektromos sokkolójuk is. November 17-én reggel a vállalkozó házához hajtottak, és megtámadták az épületből kijövő hatvanéves férfit. Ütlegelték, ellenállását az elektromos sokkolóval megtörték, majd bevitték a házba, ahol a feleségét is elfogták.

A vádlottak 60 millió forintot követeltek, a sértettnek azonban nem volt otthon készpénze, ezért aláírattak vele egy kölcsönszerződést. Ezután egyikük feleségének a számlájára próbálták meg interneten átutaltatni a pénzt, de a tranzakció nem sikerült. Ekkor a férfit és a feleségét Újszász külterületére vitték, ahol újra megkísérelte a pénzszerzést, de a bankjához telefonáló vállalkozó nem tudta megadni a jelszavát.

A támadók ekkor eldöntötték, hogy értékesítik a házaspár két autóját. A testvérek elhatározták, hogy megölik a házaspárt, és ezzel Herczku Szabolcs is tisztában volt. Mészáros Béla és Mészáros Tibor előbb az asszonnyal végzett, majd a holttestét a férjéhez kötözték. A férfi lábához nagy követ is erősítettek, majd az áldozatokat egy tíz méter mély kútba dobták, ahol Baunok István vízbe fulladt. Az áldozatok holttestét december 6-án találták meg.