Tényleg vizsgálja a versenyhivatal az RTL-t

Fotó: / / /

-

De azt cáfolják, hogy köze lenne a TV2 megvásárlásához.


Nincs összefüggés az RTL Klub elleni GVH-vizsgálat és a TV2 megvásárlása között – erősítette meg a Gazdasági Versenyhivatal. Közleményükben jelezték: a legnagyobb kereskedelmi csatorna ellen június közepe óta folyik vizsgálat, miután a a hivatal még 2014 végén „piaci jelzés és nyilvános információk alapján” észlelte, hogy a M-RTL 2015-től csomagban, ún. közös csatorna átlagáron (SAP+) értékesíti az RTL Klub és az RTL3 csatornákat a hirdetőknek, emellett pedig részesedésvállalások elfogadásához köti a kedvezőbb hirdetői pozíciót. Ez a gyanú szerint alkalmas lehet arra, hogy torzítsa a versenyt az országos televíziós reklámpiacon. Ezért a GVH a vizsgálatban a január elsejétől kötött szerződéseket vizsgálja.

A GVH jelen eljárása és a Vajna-csoport a TV2 feletti irányításszerzéséhez kapcsolódó Vj/99/2015. számú eljárás között nincs összefüggés – jelezte a hivatal.

A vizsgálatról a Népszabadság írt tegnapi számában, a cikk szerint alighogy engedélyezte a versenyhivatal Andy Vajnának a TV2 felvásárlását, több médiaügynökségnél és reklámozónál kezdett tudakozódni az RTL árképzési módszerei felől.