Tényleg tizenhét éves a negyvennek tűnő Lazio-játékos

Fotó: Getty Images / Maurizio Lagana / Getty Images / Maurizio Lagana

Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) szerint Joseph Minala nem hazudott a koráról, a középpályás képei azonban gyanúsak, így a pletykák nem ültek el.


Februárban röppent fel a hír, hogy Lazio egyik tizenhét éves(nek gondolt) játékosa a valóságban már a negyvenedik életévén is túl lehet: „Még 37 évnél is idősebb” – mondta a futballista egy barátja a Marca szerint.

A kameruni középpályás ügyét hosszan vizsgálták, végül arra jutottak, hogy Minala tényleg tinédzser: a szövetség semmilyen szabálytalanságot nem talált a vizsgálat során.

A focisták életkora időről időre témát szolgáltat a játék szerelmeseinek: a korosztályos világversenyeken rendszeresen felmerül, hogy az afrikai csapatokban túlkoros játékosok szerepelnek. Hatalmas botrány volt például abból, hogy a 2009-es nigériai U17-es világbajnokság előtt a házigazdák a keret jó részét kicserélték, amikor a játékosokat a nemzetközi szövetség (FIFA) vizsgálatnak akarta alávetni. Joseph Minala Joseph Minala A probléma azonban a legmagasabb szinten is jelen van: idén februárban nyilvánosságra került egy hangfelvétel, melyen José Mourinho zárt körben arról beszélt, hogy Samuel Eto’o „meglehetősen öreg, 32 éves, talán 35, ki tudja?”. A régebbi idők afrikai sztárjairól is kiderül néha, hogy néhány évet letagadtak: Nwankwo Kanu kilenc, Obafemi Martins pedig hét évvel lehet fiatalabb az okmányai alapján, mint a valóságban. Tavaly a kolumbiai Radamel Falcaóról reppent fel a hír, hogy két évvel idősebb annál, mint amennyinek vallja magát. Végül ez kacsának bizonyult (egy iskolai igazolást írtak el). Az alábbi videón a vitatott korú Lazio-középpályás villog, a második és a negyedik gólt érdemes figyelni.