Tényleg nem minden tüdőt betegít meg a dohányzás, de garancia nincs

-

Brit tudósok jöttek rá, hogy ritka esetekben miért fordulhat elő, hogy nem betegszik meg a dohányosok tüdeje. Azt is kimutatták, hogy a légzőszerv ettől még rosszabb állapotban van, mint a nemdohányzóké.


A brit Medical Research Council kutatói 50 000 embernek az angol Biobank-on keresztül hozzáférhető egészségügyi és genetikai adatait elemezték. Elsősorban a légzési elégtelenséggel járó COPD nevű tüdőbetegséget vizsgálták, és azt találták, hogy egyes dohányosoknak olyan génjei vannak, amelyek csökkentik a kór kialakulásának kockázatát

Martin Tobin, a leicesteri egyetem professzora szerint ugyanezek a gének felelősek azért, hogy a tüdő hogyan regenerálódik a sérülések után. Ettől függetlenül, mondta a BBC-nek, az ilyen génekkel rendelkező dohányosoknak sincs bombabiztos védelmük, mivel a tüdejük nincs olyan jó állapotban, mint a nemdohányzóké.

A tudósok ezen felül elkülönítettek egy génszakaszt, amely a dohányosokban gyakoribb, mint a nemdohányzókban, és talán felelős lehet azért, hogy valaki milyen könnyen szokik hozzá a nikotinhoz.

A kutatás eredményeit a Lancet Respiratory Medicine című szaklapban publikálták.