Tényleg nem az összes szabad strandot zárták be a Velencei-tónál

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Összesen 13 van, ezek közül – az M1 híradójának közlésével ellentétben – csak hárommal van baj: az agárdi Tini stranddal, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai stranddal.


A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabad strandnak – természetes fürdőhelynek – nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette ennek a három fürdőhelynek a „működtetését” – közölte a kormányhivatal, alaptalan híresztelésnek minősítve az M1 péntek esti Híradójában megjelent hírt, miszerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta az összes velencei-tavi szabad strandot.

A kormányhivatal a két érintett – a velencei és a gárdonyi – önkormányzat figyelmét ismételten felhívta, hogy a tulajdonában álló partszakaszokon az érintett három természetes fürdőhely kijelöléséhez szükséges kérelmet benyújthatja a Székesfehérvári Járási Hivatalhoz. A természetes fürdőhely működtetéséhez alapvetően szükséges a vízminőség ismerete és a jogszabályban foglalt közegészségügyi feltételek megteremtése, amelyek együttesen szolgálják a fürdőzők egészségét, biztonságát – emlékeztette a kormányhivatal az előírások betartására az érintetteket.

A Fejér megyei kormánymegbízott közben soron kívüli vízminőség-vizsgálatot rendelt el az érintett három partszakaszon.A kormányhivatal közlése szerint a Velencei-tó partján tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik (ez a helyi szakportál összesen csak 9-et sorol fel, és ezek közt a most bezártak is vannak). Ezek fürdővize kiváló, illetve jó minőségű, és ezen a tíz helyen a közegészségügyi feltételek is adottak, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelnek.