Tényleg megszakadhat az ember szíve, ha válnia kell

Fotó: Getty Images/iStockphoto / lofilolo

-

Egy amerikai egyetem kutatói szomorú következtetésre jutottak: a válás jelentősen megnöveli a szívroham kockázatát. A szívinfarktusra való esélyünk pedig akkor sem fog már igazából számottevően csökkenni, ha újraházasodunk. A több ezer alanyt megvizsgáló kutatók szerint a nők szívét jobban megviseli egy válóper, mint a férfiakét.


A Circulation nevű szaklapban megjelent kutatás eredménye szerint a váláshoz köthető krónikus stressz hosszútávon is károsan hat a szervezetre. Az amerikai Duke Egyetemen kimutatták ugyanis, hogy a házasság felbontásának nagyjából ugyanolyan hatása van az adott személyre, mint amikor valakinek egy nagyon közeli hozzátartozója hal meg. Mindkét esetben jelentősen megnő a szívroham kockázata.


Az egyetem kutatói nem a levegőbe beszélnek: 1992 és 2010 között 15 827 ember életét és egészségügyi állapotát követték végig. Ez idő alatt három emberből egy biztosan a válóperes ügyvédnél kötött ki –írja a BBC.

Azt is megállapították, hogy a nők jobban veszélyeztetettek. Azoknak a nőknek, akik életükben egyszer elváltak, 24 százalékkal nagyobb volt az esélyük az infarktusra, mint azoknak, akik egyszer sem vetettek véget házasságnak. Azon hölgyek esetében, akik viszont már több alkalommal írtak alá válópapírokat, 77 százalékkal nagyobb volt az esélyük a szívbajra.
A férfiaknál egyszeri válás után 10 százalékkal nő meg a szívroham esélye, többszöri válását követően 30 százalékkal.


Mindez a válással járó stresszel, és az azzal járó magas vérnyomással függ össze. A cukorbetegeket különösen veszélyezteti egy hosszan tartó stresszes állapot.


A kutatást vezető Linda George professzor kiemeli, hogy már egy újabb házasság sem lehet igazi mentőöv az egészségünket tekintve. Főként a nőkre jellemző, hogy egy második, harmadik házasság csak csekély mértékben csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Egészségügyi szempontból tehát mindenképpen az első házasság a legjobb megoldás.

Linda George azt is hozzáteszi, hogy az egyéb negatív változások az élet területén, mint például a jövedelem csökkenése, kevésbé kockázatosak a szervezetünkre. A szeretett féltől való elválás viszont akár évekig megemelheti a stresszhormonok szintjét, és tartósan gyöngítheti az immunrendszert. A vérnyomást csökkentő tabletták segíthetnek a szívroham elkerülésében, de valójában – mondja George – az a legjobb, ha ilyen időszakokban az ember az őt támogató barátaival veszi körbe magát.