Tényleg jöhetnek a zöld rendszámok és az áfamentes autók

Forrás: VS.hu

-

Őszig megszületnek az elektromos autók Kánaánjához szükséges szabályok: áfakedvezményt, olcsóbb parkolást, zöld rendszámot kapnak. Meg olcsóbb áramot. Ráadásul még a buszsávot is használhatják majd.


A kedden megjelent Magyar Közlönyben szerepel az a kormányhatározat, amely határidőket rendel az elektromos autózás népszerűsítését célzó Jedlik Ányos Terv lépéseihez. A kormányhatározat szeptember 30-ig, illetve november 30-ig ad időt a minisztériumoknak (Belügyminisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Miniszterelnökség), hogy dolgozzák ki a megfelelő jogszabályokat, illetve jogszabály-módosításokat.


A Jedlik Ányos Terv célja, hogy Magyarország a közép-európai régióban vezető szerepet töltsön be az elektromobilitás terén, magyarul: a térségben itt legyen a legtöbb elektromos autó.
.A legfontosabb lépések

  • Az elektromos autók (és a szabályoknak megfelelő hibridek) áfakedvezményt kapnának, valószínűleg áfamentesek lennének. A kormányhatározat egész pontosan úgy fogalmaz: „A központi költségvetés teherbíró képességéhez igazodó adójellegű indirekt ösztönzőkkel kapcsolatos jogszabály-módosítás megalkotása, amely elősegíti az elektromos mobilitás elterjedését, figyelemmel a járműbeszerzéshez kapcsolódó általános forgalmi adó fizetési kötelezettségre, valamint a töltési energia energiaadó tartalmára”. A Jedlik Ányos terv bemutatásakor – tavaly októberben – Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter arról beszélt, hogy áfamentessé tennék a tisztán elektromos autókat és a különböző hibrid autókat. A mostani határozatól nem derül ki egyértelműen az áfakedvezmény mértéke, de a korábbi bejelentés alapján várhatóan áfamentesek lesznek.
  • Az elektromos autók zöld rendszámot kapnak.
  • Az elektromos autók parkolási és behajtási díja kedvezményes lesz.
  • Az elektromos autók használhatnák a buszsávot.
  • Az autók töltéséhez a lakosság is használhatná az olcsóbb, úgynevezett vezérelt áramot.
  • A tisztán elektromos autók mellett az úgynevezett plug-in hibrid és hatótávnövelt (EREV) autók és a hidrogén üzemanyag-cellás járművekre is vonatkoznának a regisztrációsadó- és gépjárműadó-kedvezmények.


Nem minden hibridre vonatkozik

A Buksza kérdésére még tavaly decemberben a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: az áfakedvezmény nem vonatkozik majd az összes hibridre. Az az autó kaphat áfamentességet, amely „energiaátalakítóként legalább egy, nem perifériás villamos gépet tartalmazó erőátviteli rendszerrel felszerelt gépjármű, amely külsőleg újratölthető elektromos energiatároló rendszerrel van ellátva”.


Ebből következően a hagyományos hibrid technológiájú járművek nem esnek a kedvezményezetti körbe, kizárólag az úgynevezett plug-in hibrid, a hatótávnövelt hibrid és a tisztán elektromos meghajtású járművek lesznek valószínűleg áfamentesek. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, a kábellel, hálózatról tölthető hibridek kapják meg a kedvezményeket.


Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tervezett változásokról még májusban a Vezess.hu-nak azt mondta: vizsgálják az áfamentesség bevezetését az elektromos autók esetében, de a norvég példa óvatosságra inti a döntéshozókat. Norvégiában ugyanis a kedvezmények miatt nagyon megugrott az elektromos autók száma, majd egyik pillanatról a másikra kivezették a kedvezményeket. A politikus az interjúban azt is elmondta, benne van a pakliban a gépjármű-adóztatás teljes átalakítása, azaz a károsanyag-kibocsátás alapján határoznák meg az adó mértékét, ebből adódóan a dízeleket például büntetőadóval sújtanák. Glattfelder Béla szerint a fontosabb utakon 60 kilométerenként kellene elektromos kutakat telepíteni, mondjuk a gyorséttermek, bevásárlóközpontok mellé. Az államtitkár személyes megjegyzésként közölte az interjúban azt is, hogy szeretné a megkülönböztetett színű rendszámot, de arra is figyelni kell, hogy az ne rontsa az autók esztétikai értékét. (A Glattfelder Béla-interjúból vett idézetek az eredeti, reggel megjelent cikkben nem szerepeltek, azokkal szerda délután bővítettük a cikket.)