Tényleg ébresztik Schumachert

Fotó: Europress/AFP/ADP/Sascha Schuermann / Europress/AFP/ADP/Sascha Schuermann

HÁTTÉR

Az elmúlt órákban ellentmondásos hírek láttak napvilágot Michael Schumacher állapotával kapcsolatban; azonban menedzsere, Sabine Kehm megerősítette, hogy elkezdték csökkenteni az altatók adagolását, így valóban megkezdődött a felébresztés fázisa.


Lapunk a L'Équipe információira hivatkozva megírta, hogy orvosai megkezdték Schumacher felébresztését, és ezt Stéphane Chabardes, Schumacher korábbi orvosa is megerősítette. A hétszeres Forma–1-es világbajnok menedzsere azonban azt hangsúlyozta, hogy hivatalos formában ezt senki nem közölte a nyilvánossággal, így csak spekulációnak tekinthető. Csak az biztos, hogy ügyfele továbbra is stabil állapotban van egy hónappal síbalesete után. Kehm azonban csütörtökön közleményben erősítette meg, hogy elkezdték csökkenteni a gyógyszereket, így megkezdődött Schumacher mesterséges kómából történő felébresztésének folyamata. A menedzser azt is elárulta, hogy a családdal kötött előzetes megállapodás szerint nem közölték a nyilvánossággal az információt, amíg rendben el nem kezdődött az eljárás. Schumachert az életveszélyes mértékű agyduzzanat mérséklése miatt tartották mesterséges kómában egy hónapon át. Ám orvosai úgy látták, hogy a legendás pilóta már megfelelő állapotban van ahhoz, hogy mérsékeljék a gyógyszeradagját, és megindítsák a felébresztés hosszadalmas folyamatát.


Michael Schumacher december 29-én szenvedett balesetet Franciaországban a meribeli sípályán, a Saulire nevű 2738 méter magas csúcson. Eszméleténél volt, amikor mentőhelikopterrel a Moutiers-ben lévő kórházba szállították. Onnan Grenoble-ba vitték tovább. A Forma-1-től tavaly visszavonult hétszeres világbajnok pilóta viselt bukósisakot, de így is súlyos fejsérülést szenvedett, amikor egyes források szerint  a kijelölt pályán kívül síelve egy sziklának csapódott. A francia csendőrség ezzel szemben arról számolt be, hogy Schumacher a kijelölt útvonalon síelt. A baleset helyszíne A baleset helyszíne A volt pilótán két életmentő műtétet hajtottak végre, és koponyája egy részét is eltávolították a koponyaűri nyomás csökkentése érdekében. Schumachert mesterséges kómába helyezték. Az ebben a helyzetben fekvő betegek esetében a kómában töltött idő kitolódása egyre növeli a szövődmény (tüdőgyulladás, trombózis) veszélyét. Ugyanakkor több szakértő is megemlítette, hogy Schumacher kiváló fizikai állapota miatt szervezete egy átlagemberéhez képest jóval nagyobb terhelést képes elviselni. Az F1-legenda hónapokig tartó ébresztési folyamat után, június 16-án nyerte vissza eszméletét, és hagyhatta el a Grenoble-i kórházat, és kezdte meg rehabilitációját az otthonához közeli Lausanne-ban.