Tényleg csak a szoknya miatt nézik a női teniszt?

Fotó: Getty Images / Clive Brunskill – Képünk illusztráció

-

Djokovic meghaladott hitvitát szított fel, Murrayék szócsatába kezdtek, mindenki véleményt mond és üzenget arról, hogy a női tenisz csak a férfiaknak köszönheti-e a létjogosultságát. Nemek harca a teniszben.


Raymond Moore, az Indian Wells-i tenisztorna igazgatója talán maga sem sejtette, milyen lavinát indít el, amikor a torna végén kijelentette: „Ha női játékos lennék, minden este letérdelnék és hálát adnék az égnek, valamint Roger Federernek és Rafael Nadalnak, mert megszülettek. Nekik köszönhető a sorozatuk népszerűsége”. A nyomaték kedvéért azért még hozzátette, hogy a női tenisz csak „a férfiak farvizén” létezik, nem hoz önálló döntéseket.

Kézenfekvőnek tűnne Moore megjegyzését komolyan sem venni, ám mivel azóta is erről folyik a diskurzus, talán mégsem olyan egyszerű probléma ez.


Serena Williams és Moore


Moore kijelentése ellen több teniszezőnő is felemelte a szavát. Az Indian Wellsben tornagyőztes Viktorija Azarenka elárulta: zavarja, hogy gyakran a meccsek alatti nyögdécselésekről kérdezik, miközben a szintén nyögdécselő férfiaknál alig kerül szóba ez a téma. Azarenka szerint ugyanakkor a legtöbb, amit a nők tehetnek, hogy felülemelkednek ezeken a nyilatkozatokon.


Serena Williams viszont nem így gondolja, és az ő szavainak a legnagyobb a nyomatéka a női játékosok közül: „Nyilván nem gondolom, hogy bármelyik nőnek is le kéne térdelnie, és bárkinek köszönetet mondania. Meg sem tudom számolni, hányan mondják nekem nap mint nap, hogy csak akkor néznek teniszt, ha engem vagy a nővéremet látnak.”


Serena szomorú


Moore pár nappal a nyilatkozata után elnézést kért és lemondott, a nők kiálltak magukért, majd az eddig lineáris forgatókönyvbe Novak Djokovic beépített egy csavart. Összevonta a szemöldökét Moore vállalhatatlan szavai miatt, ám nem hallgatta el, ami feszélyezi: „A nők megharcoltak azért, amit megérdemelnek. Nekünk is ezt kell tennünk. A statisztikákból látható, mennyivel több nézőt vonzanak a férfiak mérkőzései. Talán az érdeklődés és a jegyeladások alapján kellene a díjakat osztani.”

Djokovic pár napra rá elnézést kért, ha valakit megbántott volna, de az álláspontján nem változtatott, mondván „abban a helyzetben, ahol most vagyok, muszáj megszólalnom egy jobb és egy igazságosabb díjazásért, amely ugyanúgy érintené a női teniszt, mint a férfit. (...) Ez nem arról szól, hogy a nemeknek szembe kell szállniuk egymással, sem a differenciált díjazásról. Ez csupán arról szól, hogy a díjazás a teljesítményért, az erődbedobásért, az eredményért jár.” Magyarul Djokovicnak nem tetszik az egyenlő pénzdíjazás, és ezt még a második, finomított nyilatkozatában is fenntartotta.


Djokovic a világ legjobban kereső teniszezője


A szerb világelső napokkal a második nyilatkozata után megnyerte a miami tornát, ezzel minden idők legjobban kereső teniszezője lett. Ha nem jön közbe semmi váratlan, év végére 100 millió dollár felett lesz az összes keresete, kizárólag teniszből, szponzori pénzek nélkül.

Eleve furcsa ezek után panaszkodni, hát még ha figyelembe vesszük, hogy Djokovic tavaly a meccsei 93,2 százalékát nyerte meg, amivel 21,6 millió dollárt keresett, míg Serena Williams 94,6 százalékkal 10,6 milliót kaszált, azaz csak fele annyit. Pedig mindketten három Grand Slam-tornát nyertek, a kisebb versenyeken azonban jóval magasabb volt a férfiaknál az összdíjazás.


Djokvoic kétszer annyit keresett, mint Serena


Billie Jean King, a legendás női játékos, és az egyenjogúság élharcosa megértő türelemmel fogadta Djokovic szavait, mondván, az európaiak e téren messze vannak az amerikaiaktól. Elsőre talán meglepően hangzik, de van benne valami: míg a US Openen 1973 óta ugyanannyit keresnek a nők és a férfiak, a Roland Garroson csak 2006, Wimbledonban csak 2007 óta van egyenlőség. Arról nem is szólva, hogy a magyar közmédia azzal a szellemesnek szánt címmel közölte a hírt: A női teniszezőknek le kéne térdelnie a férfiak elé – ilyen messzire azért nem mennénk.

A lényeg, hogy a nem koedukált tornák tisztán piaci alapon működnek, így kereshetett Djokovic kétszer annyit, mint S. Williams, kisebb részben pedig azért, mert az utóbbi októbertől már nem játszott sérülés miatt.


BJ King (j) és Djoker


Nagy átlagban valóban elmondható, hogy a férfi teniszt többen nézik (2015-ben 973 millió vs. 395 millió néző), ám nagyon nagy a szórás: a 2014-es US Open női döntőjére (S. Williams-Wozniacki) például sokkal előbb elfogytak a jegyek, mint a Marin Cilic-Nisikori Kej férfi döntőre. Számos hasonló példát lehetne mondani. Ha Djokovicnak igaza lenne, a teljes bevétel nagy része a legjobb négy-öt férfi játékos bankszámláján landolna, miközben „a közönség nézi a férfi és a női meccseket is, naponta változik, éppen melyiket többen” – jelentette ki Andy Murray.


„Ha épp Serena játszik, nyilván elkapcsolsz Szerhij Sztahovszkij meccséről” – tette hozzá a magát feministának valló Murray, majd twitteres szócsata kezdődött közte és az ukrán közt. „Kösz, hogy említettél, kellett már egy kis reklám” – ironizált Sztahovszkij, később pedig azt üzente, várja már Kijevben egy meccsre Murrayt, aki ott személyesen láthatja majd, milyen sokan lesznek. Murray erre közölte: játszott ott a Davis-kupában, nagyjából ezer ember előtt.


Murray az egyenlőség feltétlen híve


Ha csak a népszerűséget néznénk, Djokovicnak kevesebb pénzt kellett volna kapnia, mint Roger Federernek, miután elverte őt a 2014-es wimbledoni döntőben.

Ha pedig a nemek egyenlőségéről beszélünk, értelmetlen a számháború. Vagy akkor a GS-tornákon hosszabb, három nyert szettre menő férfi meccseket, a mindent egybevetve színvonalasabb játékot és több nézőt átkonvertálhatjuk, ahogy Szántó Petra tenisz szakkommentátor is tette: „17 Grand Slam tornát nyerni összességében nagyjából ugyanakkora teljesítmény, mint világra hozni egy gyermeket, és aztán nyerni még két US Opent”.


2012 US Open - Day 5

Kim Clijsters 2009-ben és 2010-ben már anyaként nyert New Yorkban


Ugyanakkor a női játékosokat motiválhatja is ez a vita, ahogy sajátos módon motiválta Nicole Gibbset is. Az amerikai teniszezőnő pocsék játékkal 1:6, 0:4-re állt a világranglistán negyedik Garbine Muguruza ellen Miamiban, és egyre csak arra gondolt, hogy össze kell kapnia magát, pláne miután pár nappal korábban levélben állt ki az egyenlőség mellett.


„Már láttam magam előtt a kommenteket: 'Haha, 55 perc, egy nyert játék, és te akarsz egyenlőséget?' vagy 'Húzz vissza a konyhába, ott legalább hasznos lennél'. Arra gondoltam, csak legalább egy gémet nyerjek, legyen kicsit hosszabb vagy szórakoztatóbb a meccs, ne adjak ütőkártyát az ellenség kezébe” – fejtegette a naplójában.


2016 BNP Paribas Open - Day 7


Női sportolóként Gibbsnek ki kell vívnia a tiszteletet, ahogy Szántó Petrát sem éri váratlanul egy-egy „nő ne közvetítsen sportot” megjegyzés. Az amerikai teniszező számos férfi játékostól kapott üzenetet, melyek szerint a szexista Moore-nak igaza van. „Rengeteg férfi és nő mondta nekem, hogy a női tornákon a szoknyák termelik a bevételt – tette hozzá. – Középiskolás fiúk hívnak ki meccsekre, mert biztosak abban, hogy sosem kapnának ki egy lánytól, és férfi edzők mondják nekem, hogy a női mezőnyben még csak tehetségesnek sem kell lenni a sikerhez”.

Mások meg a „női tenisz jobb a férfinál” típusú szövegekkel fárasztják Gibbset, aki szerint ez nem lényeges, mert „nem az számít, ki a jobb, hanem az egyenlőség, egymás támogatása. Néha azt hiszem, sokat láttam már, holott nem. Én egy kivételes világban élek, ahol az egyenlőség fogalma csak játék, miközben nők milliói tűrik el a családon belüli erőszakot, és van, ahol megölik a lánycsecsemőket. Vajon mikor jutunk el oda, hogy a tiszteletlenség és a hátrányos megkülönböztetés ne a szerencsés nők osztályrésze legyen?”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!