Tényleg beleköpött a Duna-parti cipőkbe egy jobbikos képviselő

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

A debreceni Kulcsár Gergely egy e-mailben büszkélkedett tettével, amely négy év után valahogy a DK-hoz került. A Jobbik most elítéli a tettét, de már nem akar vele foglalkozni.


Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője egy négy évvel ezelőtti e-mail tanúsága szerint beleköpött a fővárosi Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe – mondta szombaton Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője és Varga Zoltán elnökségi tag, akik a legfőbb ügyésztől kérték, hogy hivatalból indítson eljárást Kulcsár ellen, mert „ez az uszítás, ez a náci tempó nem mehet tovább Magyarországon”.

A két ellenzéki politikus a szombati sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a DK birtokába jutott egy 2011-es e-mail, amelyben Kulcsár írt akciójáról. Az e-mail mellé bemutattak egy fényképfelvételt, amelyen a vascipők mellett guggoló, a jobb keze hüvelykujját felfelé tartó politikus látható. Az e-mail szövege szerint a fotó akkor készült, amikor Kulcsár „egy kis feltöltődésre” vágyott, és meglátogatta a Duna-parton „a képen látható vidám helyet”. A levelet a képviselő a nyilasok „Kitartás!" köszöntésével zárta.

Varga Zoltán egy kérdésre válaszolva nem akarta nyilvánosságra hozni a levél forrását, de közölte: megvizsgáltatták az írást, és száz százalékosan biztosak benne, hogy valódi, és szerinte nem magánlevélről van szó. Az e-mail címzettjeit Mirkóczki Ádám képviselő kivételével kitakarták, de a DK debreceni elnöke szerint a Jobbik ismert jelenlegi, illetve volt politikusai szerepelnek közöttük.

A Jobbik „elítéli és vállalhatatlannak tartja ezt a cselekedetét, de tekintettel arra, hogy egy négy évvel ezelőtti magánlevelezésről van szó, amit a képviselő meg is bánt, a magunk részéről lezártnak is tekintjük az ügyet” – fogalmazott, mondta az MTI-nek a DK által is megszólított Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője, aki szerint Kulcsár Gergely „megbánta a tettét, amit hirtelen felindulásból követett el”.

A 2005-ben felavatott Cipők a Duna-parton című alkotás az 1944–1945 fordulóján a nyilaskeresztesek által meggyilkolt zsidóknak és az őket védeni próbálóknak állít emléket a pesti rakparton. Az emlékmű régóta célpontja az antiszemita vandáloknak, tettek már a cipőkbe például disznólábakat is. Tavaly a hatvan pár öntöttvas lábbeliből többet is lefeszegettek, levágtak és elloptak. Az emlékművet végül Kövér László házelnök adománykeretéből állították helyre.