Tényleg 211 milliárdból újul meg egy csomópont?

Forrás: VS.hu

-

Némileg félreérthető az a kormányzati plakát, amely arról tájékoztat, mennyi pénzből épül meg az 4-es metróhoz kapcsolódó Budaörsi úti csomópont. Bár a beruházás költsége 7 milliárd forint, a táblán a 4-es metró megépítésére kapott teljes uniós támogatás összege, vagyis 211 milliárd forint olvasható.


Óriásplakátok tájékoztatják a járókelőket a BKV egyik beruházásáról a fővárosi Sasadi út és a Budaörsi út sarkán. A Széchenyi terves arculattal ellátott egyik táblán ez olvasható:


Az M4-es metró kapcsolódó beruházásaként a Budaörsi úti új közúti csomópont megvalósítása az M1-M7 autópályák közös szakaszán. A támogatás összege: 210,744 milliárd forint.

A két tábla a Sasadi úton.


A tábla alapján úgy tűnhet, a csomópont épül a horribilis összegből. A BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság lapunkat arról tájékoztatta: a táblán az az összeg szerepel, amelyet a főváros uniós támogatásként kapott a 4-es metró építéséhez. A metróhoz kapcsolódó minden tájékoztató táblán ez az összeg olvasható.

A Sasadi út és a Budaörsi út sarkán található két tábla számos információt tartalmaz. Kiderül róluk, hogy a Switelsky Magyarország Kft. a kivitelező, de a beruházó, a tervező, a mérnök nevét is feltüntették. A beruházás valódi összege viszont hiányzik. A BKV szerint a szerződés nettó keretösszege: 7 milliárd 181 millió forint, ebből 89 százalékot tesz ki az uniós támogatás.

A csomópont építése tavaly augusztusban kezdődött, várhatóan idén decemberre fejeződik be. A tervek szerint kétszintes lesz, megkönnyíti a kelenföldi metróállomás elérését. A Bozókvár utca és a Sasadi út közötti gyalogos felüljáró megszűnik, helyette akadálymentesített aluljáró épül.

Az építkezés három szakaszban zajlik. Tavaly év végéig a középső elválasztó sávban ideiglenes út épült az építési forgalomnak. Az idén indult másodikban épülnek meg a főpálya alatti visszafordító közúti sávok, a 2015 őszén kezdődő harmadikban pedig új jelzőlámpás csomópontok épülnek az új aluljáróknál.