Tengerré változott a táj Boszniában

Fotó: AFP / STR

-

Legalább tíz, de az is lehet, hogy tizenhat halálos áldozata van az áradásoknak és az esőzéseknek Bosznia-Hercegovinában. Egész települések kerültek víz alá.


A hivatalos adatok szólnak a kevesebb halálesetről, míg a meg nem erősített hírek szerint több a halálos áldozat, és sokan eltűntek. A legsúlyosabb helyzet az észak-boszniai Maglajban és Dobojban alakult ki, ahol a Bosna folyó áradása okozott súlyos gondokat. Gojko Vasic, az ország főleg szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a rendőrfőnöke megerősítette: halálos áldozatai is vannak az árnak. Dobojban eddig hat holttestet találtak. A Száva folyó áradása miatt Bijeljinából mintegy 10 ezer személyt menekítettek ki. A nyugat-balkáni országban terepjárókkal, csónakokkal és helikopterekkel folyik a mentés, amelyben a boszniai fegyveres erők, az Európai Unió békefenntartó erejének katonái és civilek is részt vesznek. Az árvízhelyzet miatt sok helyen szünetel a vasúti és a szárazföldi közlekedés, illetve földcsuszamlások veszélyeztetik a lakóházakat. Boszinában 120 éve nem esett ennyi eső; három nap alatt három hónapi csapadémennyiség zúdult az országra.


Bosznia víz alatt


Horvátországban sem jobb a helyzet

A Száva áradása miatt Horvátországban eddig háromezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, és két embert eltűntnek nyilvánítottak. Bród-Szávamente (az ország keleti részén található megye) főispánja rendkívüli helyzetet rendelt el a megye egész területére, és további katonákat vezényeltek ki a védelmi munkálatok segítésére. Két város is veszélybe került az áradás miatt, több közúton nem lehet közlekedni. A Száva ugyan éjszakától már apad, de a töltéseket sok helyen meg kell erősíteni.