Tengeralattjáró robot keresi a maláj gépet

Fotó: Europress/AFP/Ausztrál Védelmi Minisztérium/Leut Ryan / Europress/AFP/Ausztrál Védelmi Minisztérium/Leut Ryan

-

Tengeralattjáró drónnal kutatnak az eltűnt maláj gép után. A szerkezet az Indiai-óceánnak azon a részén keresi az utasszállító fekete dobozát, ahol a múlt héten négy, feltehetően a gépből érkező jelet érzékeltek.


A Bluefin-21 nevű robotot minél előbb lebocsátják a tengerfenékre – mondta Angus Houston, a kutatás vezetője a BBC szerint. A múlt héten négy olyan jelet érzékeltek a kutatás során, amelyek feltehetőleg az eltűnt utasszállító fekete dobozából száramaznak. Ugyanakkor április 8-a óta nem észleltek újabb jelet; ez pedig azért adhat okot aggodalomra, mert a március 8-án eltűnt gép fekete doboza egy hónap után lemerül. Houston azt is mondta, a négy jel vizsgálata alapján megpróbálják szűkíteni a keresési területet, amely most a robot bevetésével az óceán fenekén folytatódik. A kutatás vezetője figyelmeztetett, hogy a tengeralattjáró drónnal történő kutatás igen hosszú lehet, és az sem zárható ki, hogy eredménytelenül végződik. A Bluefin-21, amelyet valószínűleg még hétfőn lebocsátanak, torpedó alakú, 4,93 méter hosszú, és szonárral (hanglokátorral) van felszerelve. Ha az utóbbi vesz valamilyen jelet odalenn, a robotot felhozzák, kamerát szerelnek rá, s úgy küldik vissza. A szonár és a kamera egyszerre nem lehet rajta. A tengeralattjáró drón mintegy 750 kilogrammos, húsz órát tölthet a víz alatt, és legfeljebb 4500 méterig süllyedhet le; épp addig, amilyen mélységből a korábban kapott jelek érkeztek.


Az eredetileg Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járat utáni kutatás másik újabb fejleménye szerint üzemanyagfoltot fedezett fel a víz felszínén vasárnap este az Ocean Shield nevű ausztrál hajó az Indiai-óceánnak abban a déli övezetében, ahol a gép után kutatnak. Két liter üzemanyagot gyűjtöttek be elemzésre, de eredmény csak napok múlva várható – mondta Houston, megjegyezve, hogy a jelek szerint az üzemanyag nem hajóból származik.