Teljesen új adózási rendszert tervez a kormány

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Lázár János szerint tarthatatlan, hogy eleve adócsalóként tekintenek mindenkire, ezért megújítják a teljes adózási rendszert és a hivatalt is. Vida Ildikó személyéről állítólag még nem döntöttek, de alapvetően elégedettek a NAV-val.


Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azokat a híreszteléseket, amelyek szerint hamarosan leválthatják Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét. A szokásos csütörtöki sajtótájékoztatón ugyanakkor Lázár azt mondta, hogy nincs olyan szerkezeti átalakítás, amiben valakinek a széke le lenne betonozva, márpedig a kormány az adóigazgatás teljes átalakítására készül.

A miniszter arról beszélt, hogy az adóhatóság jól szerepel, a bevételek teljesülnek. Nem a NAV-val, hanem a bürokráciával van a baj: a fejlett országokat tömörítő OECD országtanulmánya alapján a Magyarországon tevékenykedő vállalatok számára az adóeljárás jelenti a legnagyobb terhet. Ennek megfelelően a következő fél év legnagyobb kérdése az adóigazgatás megújítása lesz, mert – Lázár szavaival – tarthatatlan, hogy a hivatal adócsalóként vélelmezi a vállalkozókat.

Lázár szerint van olyan elképzelés, amely szerint a NAV adóigazgatási része, más államigazgatási szervekhez hasonlóan a megyei kormányhivatalokba integrálódna. Erről azonban nincs döntés, személyi ügyek pedig csak a tartalmi kérdések után kerülnek az asztalra. A Nemzetgazdasági Minisztérium már benyújtotta a javaslatait, de a miniszter szerint az eddig bemutatott reformjavaslatok kevésnek tűnnek. „A legjobb ötletek eddig még Vida Ildikótól és a NAV-tól származtak” – mondta Lázár.

A miniszter arról is beszélt, hogy megkezdődött a kormányzati munka értékelése, ez folyni is fog a nyáron. A július 3-ra tervezett belső konferenciát viszont – aminek lényege az OECD jelentés megvitatása lenne – augusztus végére halasztják, mivel a bevándorlási ügyek leterhelték a kormányzatot. Lázár azt mondta: szeptember 15-ig minden tárcát értékelnek, de konkrét személyeknél még nem tartanak.