Teljesen kiszámíthatatlanná vált a MotoGP a vb hajrájára

Fotó: AFP / ROBERT MICHAEL

-

Lorenzo faragott a Rossival szembeni hátrányából a kőkemény Ausztrál GP-n. Most 11 pont a különbség, még két futam van a vébéből.


Valentino Rossi 18 pontos előnnyel, de csak a hetedik rajthelyről várta a MotoGP Ausztrál Nagydíját. Nagy riválisa, a szintén yamahás Jorge Lorenzo a harmadik helyről startolt, ám mint kiderült, nem ezen múlt a futam.


Lorenzo ugyanis villámgyorsan ellépett a többiektől, és Rossi is hamar feljött másodiknak. Csakhogy míg Lorenzo egymaga körözött az élen, Rossi csatába bonyolódott Marc Márquezzel és Andrea Iannonéval. Ez a trió egymást előzgette a verseny első felében, egyikük sem szakadt le, vagy lógott meg. Egy Lorenzo-győzelemmel, és Rossi negyedik helyével hat pontra olvadt volna az olasz előnye a pontversenyben.


Harc a 2. helyért


Féltáv után viszont a Márquez, Rossi, Iannone hármas felzárkózott Lorenzóra, teljesen nyílttá vált a küzdelem, de Rossin nem érződött, hogy képes volna előre furakodni. Az utolsó körökben Lorenzo megint összekapta magát, az élre tört, és viszonylag biztonságos előnye is volt, ám a legvégén Márquez mégis beérte, megelőzte, majd megtartotta az első helyet a leintésig.


Az első négy 0.250-en belül


Közben Rossi folyamatosan meccselt Iannonéval, aki a pályán kívül az egyik legjobb barátja, ám ezúttal haverkodás helyett maga mögött tartotta, végül tehát Márquez, Lorenzo, Iannone, Rossi sorrendben intették le az élmezőnyt. Márquez az ötvenedik futamgyőzelmét aratta, míg Lorenzo élete egyik legnehezebb versenyének nevezte ezt, de hozzátette: a küldetés teljesítve.Már csak két futam van hátra a vb-ből, a jövő hétvégi Malajziai Nagydíj, valamint a november 8-i, valenciai idényzáró. Az állás: 1. Rossi 296 pont, 2. Lorenzo 285, 3. Márquez 222, 4. Iannone 188. Rossinak a tizedik vb-győzelméhez még mindig elég lenne közvetlenül Lorenzo mögött végezni a két hátralévő versenyen, ám egy, a mostanihoz hasonló eredmény már nem nagyon fér bele. És Lorenzo sem hibázhat, mert akkor kapásból elszállnak az esélyei.