Teljesen átszabja ma a CSOK-ot a kormány

Fotó: MTI / Bugány János

-

Az államtitkár a lakásépítések áfakedvezményeit próbálta tisztázni, de közben kiderült: teljesen átszabják a családok otthonteremtési támogatását (CSOK). Hornung Ágnes közölte, hogy a kormány éppen ma tárgyal a CSOK átalakításáról, és az igénylésnek csak két korlátja marad meg, a többit eltörlik.


Az államtitkár éppen a legizgalmasabb kérdéseknél akadt el a délutáni sajtótájékoztatóján, mondván, hogy a kormány éppen azokban az órákban tárgyalja a család otthonteremtési kedvezményt.


Most teljesen új rendszer épül, összeghatár nem lesz, csak a társadalombiztosítási jogviszony és a munkaviszony marad meg, a többi korlátot feloldják.

Így fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, aki ezzel persze újabb kérdéseket eredményezett, ám azokat már elhárította. Így egyelőre csak annyi mondható el konkrétan, hogy a CSOK 10 millió forintos kedvezményes hitele akkor is igényelhető lesz, ha az abból megvásárolni vagy megépíteni kívánt ingatlan értéke meghaladja a 30 millió forintot.


Hornung Ágnes ugyanakkor igyekezett tisztázni a lakások után fizetendő általános forgalmi adó (áfa) új szabályait. A legnagyobb vitát eddig az váltotta ki, hogy vajon a már megkezdett ingatlanbeszerzés esetén kire miként vonatkozik az új, 5 százalékos lakásáfa. Az államtitkár az áfatörvényre hivatkozott, amely úgy fogalmaz, hogy akkor lehet 5 százalék az áfa, ha a lakás használatba vétele még nem történt meg, vagy megtörtént, de az értékesítést még nem zárták le.

Azokban az esetekben, amikor az ügylet még tavaly elindult, de a használatba vétel csak idén történik meg, akkor az államtitkár feltételezése szerint a lakásépítő és a vevő között létrejött szerződés tartalmazza az árat. Ha az árnál nem rögzítették, hogy az áfás vagy nem áfás, akkor úgy kell venni, hogy az az áfát is tartalmazza. Ha a felek mégsem tudnak megegyezni, akkor bírósághoz fordulhatnak. Hangsúlyozta:


a kormány célja az volt, hogy a nyereség a magánembereknél csapódjon le,

ezért reményeik szerint, ha nem a bruttóban állapodtak meg, akkor is módosítják a szerződést, vagyis a vállalkozók nem nyelik le a profitot.


Az államtitkár "érdekes tendenciának" minősítette, hogy az elmúlt két hétben nőttek a lakásárak, amit a kormány részéről is érzékeltek. Szerinte azonban a kormány rendelkezései hosszabb távon fejtik ki hatásukat, és idővel a kereslet és a kínálat is kiegyenlítődik, ebben az esetben pedig az árak is lejjebb mennek majd.

Az államtitkár igyekezett tisztázni azt is, kikre vonatkozik az áfa-visszatérítés lehetősége. Eszerint azokra, akik a lakásépítést nem fővállalkozónak, generálkivitelezőnek adják ki, hanem maguk szervezik be a szakmunkásokat, maguk szerzik be az építőanyagot, és erről a nevükre kiállított számlákkal is rendelkeznek. Az adó-visszatérítést legfeljebb a számlák 5 millió forintos áfa-tartalmáig lehet igénybe venni, egészen 2019. december 31-éig. A már korábban megkezdett építkezéseknél is kérhető az adó-visszaigénylés, ha a beruházás összköltségének legalább 70 százalékáról megvan a számla.

A lakásáfa-kedvezmények mindkét változata legfeljebb 150 négyzetméteres hasznos alapterületű lakások és 300 négyzetméteres családi házak esetében lehet igénybe venni. Az igénylést a pénzintézeteknél kell benyújtani, amelyek az államtitkár információi szerint már készülnek a technikai feltételek kialakítására.

Arra a kérdésre, hogy mindez mennyibe kerül az államnak, illetve miből lesz rá pénz a büdzsében, Hornung Ágnes azt mondta, hogy mindez az igények alapján dől majd el, de egyrészt a tartalékokból és más előirányzatok átcsoportosításával mindenképpen lesz fedezet, másrészt pedig a 2015-ös adóbevétel meghaladta a tervezettet, és ez mindenképpen elegendő puffert jelent a 2016-os évre. Vagyis idén biztosított a lakásépítési program fedezete.