Teljes tisztújítás lesz az MSZP-ben

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP – jelentette be Botka László, a párt országos választmányának elnöke pénteken, Budapesten.


A politikus az országos párttanács ülése után újságíróknak elmondta, a lehető legkorábbi időpontra, július 19-re hívják össze a tisztújító kongresszust. Közölte: ez az egyetlen alapszabályszerű javaslat, amelyet a választmány szombati ülése elé terjesztenek. A megyei pártelnökökből álló országos párttanács javaslata alapján megújulnak a helyi, a megyei és az országos szervezetek is – ismertette. Botka László azt jelezte, hogy kérdésekre később kíván válaszolni. A nap folyamán Horváth Csaba is jelezte, hogy valószínűleg teljes, felmenő rendszerű tisztújítás lesz a pártban, Puch László pedig azt mondta: átmeneti elnökségben reménykedik. Mesterházy Attila az EP-választás után négy nappal, csütörtökön jelentette be, hogy pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról is lemond.


Nézőpont: Elértéktelenedett az MSZP-márkanév

Megkopott az MSZP-márkanév és meggyengültek a párt pénzügyi, szervezeti erőforrásai – olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez. Az európai parlamenti (EP-) választás fontos tanulsága volt, hogy a baloldali szimpatizánsok az MSZP-t büntették szavazatukkal az áprilisi kudarcért, és a látványosan rossz politizálásért – állapítja meg az elemzés. Mint írják: az MSZP 2012 után már nem volt képes egyedül irányítani a folyamatokat a baloldalon, de domináns volt. Ez az előny viszont május 25-én látszólag szertefoszlott. A Demokratikus Koalíció (DK) nem várt mértékben gyengítette meg az MSZP szervezeti hátterét; 2012-ig majdnem ezer ember lépett ki a szocialista pártból, melynek jelentékeny része Gyurcsány Ferenc pártjába távozott a Nézőpont szerint. Továbbá vannak olyan települések, ahol komplett szervezetek „álltak át”. A választási kampányokban pedig megmutatkoztak ezek a szervezeti hiányosságok, a többi között nem állt rendelkezésre az az aktivista hálózat, amivel a Fidesz rendelkezik. A Nézőpont Intézet szerint az MSZP mindig akkor volt sikeres, amikor a belső platformok képesek voltak a kiegyezésre. Ezek a kompromisszumok vezettek a 2002-es és 2006-os országgyűlési sikerhez is. Mesterházy Attila azonban az erőcsoportok meggyengítését tűzte ki célul, részben sikerrel - írták. Az országos politikából kiszorult vonal ugyanakkor veszélyt jelent az MSZP egységére nézve - tették hozzá.