Teljes Milánó kínai kezekbe kerülhet

Fotó: Andrea Ninni / Anadolu Agency Andrea Ninni / ANADOLU AGENCY

-

Az Internazionalét már bekebelezték az ázsiaiak, de az AC Milant is mindjárt megszerzik.


Az Inter június végéig kínai többségi tulajdonba kerül, miután a jelenlegi elnök Eric Thohir szinte mindenben megállapodott egy óriásvállalattal. Az indonéz Thohir tavaly ősszel adott megbízást egy kereskedelmi banknak, hogy keressen olyan céget, mely hajlandó kisebbségi vagy akár többségi tulajdonrészt vásárolni a milánói klubból. A folyamat hónapok óta zajlik, már a korai szakaszától a Suning nevű vállalat volt a legesélyesebb jelölt, melynek képviselői egy hónapja jártak Milánóban tárgyalni.


Thohir eladta az Inter nagy részét


A várható új felállás szerint a klub 70 százalékának lesz birtokosa a Suning, míg Thohir tulajdonában 30 százalék marad. Egyúttal a korábbi elnök-tulajdonosnak, Massimo Morattinak, akivel öt bajnokságot és egyszer Bajnokok Ligáját nyert az Inter, nem marad tulajdonrésze a csapatban.

A nankingi Suning cégnek hazájában van egy élvonalbeli együttese, a Jiansu Suning.


Eladó a Milan is

A másik milánói csapat, a Milan tulajdonosa, Silvio Berlusconi is jó úton halad, hogy eladja a klubot. A thaiföldi és az amerikai érdeklődők komolytalannak bizonyultak, ám azóta érkezett egy olyan kínai konzorcium, amelynek jóval komolyabb tagjai vannak, sőt, a magánszemélyek mellett állítólag a kínai kormány is támogatja a Milan megvásárlását.

A China Daily szerint első körben a klub 70 százaléka szállna át a kínaiakra, majd a következő két-három évben vennék meg a maradék 30 százalékot is, ebben az időszakban még Berlusconi maradna az elnök.


Berlusconi végre eladná a Milant


„Nagyon komolyan gondoljuk a Milan felvásárlását, mind a befektetők, mind a pénz már megvan“ – mondta Robin Li, a kínai konzorcium egyik tagja.

A héten már Milánóban tárgyaltak a felek, és kivételesen Silvio Berlusconi is elégedetten állt fel az asztaltól, nem kérdőjelezte meg a csoport hitelességét. „Optimista vagyok, a kínaiak komoly ajánlatot tettek, és valóban megvan hozzá a pénzük. Garanciát kértem, hogy ismét nagy csapatot csinálnak a Milanból.”

Június 20-án írhatják alá a szerződést, első évben 100 millió eurót fordítanának átigazolásokra, edzőnek pedig Unai Emeryt vagy Manuel Pellegrinit hoznák.