Teljes lefejezés az MSZP-ben

-

A pártelnökváltást szerdán követte a szocialisták parlamenti frakcióvezetésének teljes lefejezése. Tóbiás József helyett Tóth Bertalan vezeti a képviselőcsoportot, még egy exelnök, Mesterházy Attila is posztot kapott.


Miután a szocialista párt tisztújításán elbukott a korábbi elnök, Tóbiás József, az új vezető - Molnár Gyula - saját szája íze szerint alakította át azt a parlamenti frakciót, amelynek amúgy nem tagja, hisz nem országgyűlési képviselő. (Formailag a pártelnöknek nincs beleszólása a két évenként esedékes képviselő-csoporti vérfrissítésbe, most mégis lényegében minden Molnár elképzelései szerint alakult.)

A politikusok titkos szavazáson Tóth Bertalant választották a frakció élére a leköszönő Tóbiás helyett. A fiatal pécsi képviselő eddig a párt energetikával foglalkozó szakpolitikusa volt. Helyettesei a frakció élénk: Burány Sándor, Szakács László, Tóth Csaba és Varga László.

A döntésből az látszik, Molnár igyekszik betömni a legnagyobb árkot, amely eddig megosztotta a képviselőcsoportot - kiegyezni az exelnök Mesterházy Attila vezette belső ellenzékkel. Neki tett gesztus, hogy Burány, kinevezése után, távozik a parlament költségvetési bizottságának éléről, a helyet Mesterházy töltheti be. Legközelebbi bizalmasának tartott Velez Árpád - aki elnöksége alatt pártigazgatói posztot töltött be - most frakcióigazgató lett.