Teljes csönd lesz a választási bizottságnál

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Megszűnne az NVB-tagok szereplése a médiában egy elnöki ügyrendi módosító javaslat szerint. A tagok a már meghozott döntéseket sem kommentálhatnák.


Módosítaná a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ügyrendjét Patyi András elnök. A hvg.hu-hoz eljutott módosítási tervezet tulajdonképpen nemcsak megtiltaná, hogy az NVB tagjai folyamatban lévő ügyekről a sajtóban beszéljenek, hanem egy ilyen cselekedet az ügyből való kizárással is járna.

Maga az indoklás is utal rá, hogy egy tag rendszeresen beszél a sajtóban folyamatban lévő ügyekről, bár nem nevesíti őt. Az biztos, hogy Litresits Tamás MSZP-s tag szokott szerepelni a sajtóban, tehát az ő megregulázása is lehet a cél.

A javaslat szerint az elnökön vagy helyettesén kívül senki nem nyilatkozhat előkészített vagy meghozott döntésekről sem. Az indoklás szerint azért nem, mert a döntésekben részletes indoklás található, és a kisebbségi vélemények is hozzáfűzhetőek a végső szöveghez. Kizárásra ad okot, ha egy tag a döntést megelőzően az előkészített döntésre utal, azzal összefüggésben nyilatkozik, vagy a már meghozott döntést kommentálja.

Ha a döntés előtt nyilatkozik valaki, akkor az ügy döntéshozatalából zárható ki, ha pedig a döntés után merészel kommentálni, akkor a „soron következő ülés hasonló tárgyú döntésének” meghozatalából.

Patyi úgy látja, a nyilatkozatok és kommentárok „nyilvánvalóvá teszik, hogy az adott tag meghatározott tartalmú döntés irányában elfogult vagy elfogult lesz, pártatlan, az esélyegyenlőséget biztosító, elfogultságmentes döntés tőle nem várható”.