Teljes az összhang Bécs és Budapest között – kivéve Trumpot

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar–osztrák határ megvédésének legjobb módszere, ha a két ország közösen védené meg a magyar–szerb határt – jelentette ki Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Christian Kern osztrák kancellárral folytatott keddi budapesti megbeszélése után azt mondta, Magyarország mindent megtesz a következő időszakban azért, hogy a lehető legjobb szomszédja és partnere legyen Ausztriának.


Orbán Viktor az osztrák kancellárral együtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar–szerb határ megvédése érdekében az első lépés megtörtént azzal, hogy Ausztria húsz embert küld a határ védelmére. Hozzátette: Magyarország azt kérte Ausztriától, hogy vizsgálja meg az együttműködés folytatásának lehetőségét, a határra kiküldött emberek számának nagyságrendekkel való növelését.

A magyar kormányfő szerint Magyarország minden olyan migránst, aki itt lépett be először az EU-ba, a nemzetközi szerződéseknek megfelelően az osztrák–magyar határon visszaveszi és azonnal tovább is szállítja oda, ahonnan jött. Hozzátette: erre azért van lehetőség, mert a migránsok visszaadásáról Magyarországnak szerződése van a nyugat-balkáni országokkal.

Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy az osztrák hatóságok a nyár végéig megerősítették az ellenőrzést a magyar határszakaszon, annyit mondott: megértéssel fogadja az osztrák intézkedéseket. Hozzátette: Magyarország a magyar–szerb határt „légmentesen” lezárta, az ország területén illegálisan senki sem tartózkodhat, ezt a büntető törvénykönyv nem teszi lehetővé. Ezért illegálisan Magyarországra érkezett ember nem is tud Ausztriába távozni – mutatott rá, megjegyezve: nyolcezer katona és rendőr dolgozik a határon. Ha fent tudják tartani az eddigi gyakorlatot – folytatta – , akkor Ausztriát is meg tudják védeni az illegális bevándorlóktól.

A kormányfő együttérzését fejezte ki a keddi franciaországi terrortámadás áldozatainak és hozzátartozóiknak. „Új minőséget ért el a keresztény Európával szembeni terrorista támadásoknak az eddig ismert sorozata” – fogalmazott.

Egy Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt támogatását firtató kérdésre Orbán Viktor azt mondta, „a demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak halálos. Ezzel szemben a republikánusok és Trump elnökjelölt úr által meghirdetett migrációs és külpolitika Európának jó, Magyarországnak az életet jelenti”. Kifejtette: az egyik politika támogatja a migrációt, a másik ellenzi, az egyik a külpolitikában a demokráciaépítést tekinti fontosnak, a másik ellenzi.
Christian Kern osztrák kancellár szerint egyetlen dolgot lehet tanulni Donald Trumptól, azt, hogy „az ember férfi létére sohase fesse be a haját”.