Teljes a káosz Líbiában: „kormányerőnek látszó" katonák tévét támadtak

Fotó: AFP / MAHMUD TURKIA / AFP / MAHMUD TURKIA

-

Valószínűleg a líbiai nemzeti egységkormány követői rohamozták meg a főváros egyik tévéadóját: a Tripoliban székelő és a nemzetközi közösség által el nem ismert iszlamista kormányhoz közel álló televíziós csatorna két újságírója azt mondta, az Al-Nabaa munkatársait "az egységkormány követőinek tűnő személyek" fegyverrel kényszerítették a munkálatok leállítására.


A csütörtökre virradó éjszaka lezajlott incidensben senki nem sebesült meg. Fájez esz-Szarrádzs, az egységkormány vezetője a rivális csoportok tiltakozása ellenére szerdán megérkezett Tripoliba és ideiglenesen egy haditengerészeti támaszponton állította fel hivatalát.


Az iszlamista kormány élén álló Halifa Gvell esz-Szarrádzsot ezt követően az Al-Naaba által sugárzott televíziós beszédében azonnal arra szólította fel, hogy hagyja el a várost. A Sky News Arabia televíziós csatorna közlése szerint félórával azután, hogy az egységkormány vezetője bejelentette, kormánya megkezdte munkáját, a főváros utcáit fegyverropogás zaja töltötte meg, és a fegyveresek több tripoli utcát ellenőrzésük alá vontak.

Martin Kobler, az ENSZ líbiai megbízottja üdvözölte szerdán esz-Szarrádzs Tripoliba érkezését és külön méltatta az egységkormány vezetőjének "figyelemreméltó személyes bátorságát". A diplomata egyúttal békés hatalomátadásra szólított fel a líbiai fővárosban.

A Nyugat támogatja a líbiai egységkormányt, azt remélve tőle, hogy véget vet az észak-afrikai országot Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta uraló káosznak, és képes lesz egyesíteni a rivális csoportokat az Iszlám Állam helyi ága ellen, amely megszerezte az ellenőrzést a volt diktátor szülővárosa, Szirt felett, és számos támadást hajtott már végre országszerte. A Líbiát irányító két rivális kormány ellenzi a nemzeti egységkormány működését.