Téliesített ponyvaalagút épült a hegyeshalmi határnál

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Miközben magyar oldalon régóta tervezik az átkelő elbontását, de nincs rá pénz.


Egy ötven méter hosszú ponyvaalagút fogadja mindazokat, akik az A4-es autópályán lépnek be Ausztriába. Egyelőre még elkerüli a forgalom az ellenőrző pontot a határon, ám vélhetően hamarosan belakják – írja a Kisalföld.

Amíg a magyar oldalon a sztráda akadálymentesítését tervezik régóta, addig az osztrák oldalon most építenek hasonló funkciójú sátrat.

Tavaly ősz óta szinte folyamatos az ellenőrzés a nickelsdorfi (Miklóshalma) kis és nagy átkelőnél egyaránt. Emiatt gyakorta több kilométeren araszoltak a járművek, amíg átértek Ausztriába. Az utóbbi időben sikerült rugalmasabb megoldást találniuk az osztrákoknak a kontrollra, így ritkábbak már a nagyobb torlódások.

Ezzel együtt viszont építkezésbe, átalakításba is kezdtek az átkelőn. A kamionparkolóban konténerkomplexumot hoztak létre, ahol a későbbiekben regisztrációs pont működik majd, valamint megkezdődött a határkerítés alapozása is.

Az A4-es autópályán a belépő oldalon, közvetlenül a határvonalon építették fel az ötven méter hosszú sátrat. Az acél tartóoszlopokra fehér ponyvát húztak. Ez védi majd az időjárás viszontagságaitól az ellenőrzést végző osztrák rendőröket.