Telekom: Nem politikai nyomásra cserélték le az Origo főszerkesztőjét

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A Magyar Telekomra a kormányzat felől semmilyen nyomás nem nehezedett sem az Origo.hu főszerkesztőjének személyét, sem a hírportál tartalmát illetően – közölte Magyar Telekom Nyrt., az Origo Zrt. 100 százalékos tulajdonosa csütörtöki közleményében.


A Magyar Telekom azt írta: kiemelten fontosnak tartják az Origo.hu szerkesztőségének teljes függetlenségét, nem szóltak és a jövőben sem szólnak bele a szerkesztőség munkájába. A főszerkesztő személyét érintő döntés az Origo Zrt. menedzsmentjének döntése volt, a Magyar Telekom nem gyakorolt nyomást és nem kérte az Origo vezetőségétől a főszerkesztő leváltását – közölték. A közleményben szó esik arról, hogy a Magyar Telekom elnöki és vezérigazgatói pozíciójának szétválasztása a Deutsche Telekom leányvállalatainál megkezdett, és több országban már végbement folyamat, ezért alaptalan az a feltételezés, hogy a kormánnyal februárban megkötött partnerségi együttműködési megállapodás bármilyen mértékben érintette volna akár a vállalat irányításának struktúráját és vezetőit, akár az Origo Zrt.-t.

„A mindenkori kormány és a Magyar Telekom vezetői közötti párbeszéd természetes, ám ezek célja sohasem a nyilvánosság, a sajtószabadság korlátozása”
– írták. A Deutsche Telekom szerdán közölte, hogy nem volt ráhatásuk az Origo főszerkesztőcseréjére.


A Lázár–Origo-sztori

Az Origo Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott posztjáról, utódja Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. TV és webvideó üzletágának vezetője. Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek – Pethő András Lázár Jánosról szóló cikkei miatt –, amit az Origo Zrt. közleményben utasított vissza. A lap munkatársai tiltakoztak Sáling leváltása ellen, felmondott a főszerkesztő-helyettes Pethő András és a Hírek rovat több munkatársa is. A döntés miatt lemondott az Origo-alapító György Péter is, valamint kedden szimpátiatüntetést is tartottak több száz ember részvételével az Origo Dob utcai székházánál. Lázár János kedd este közleményben kérte az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el, vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket. Az államtitkár megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának. Szerdán a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró szervezet közleményben bírálta az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltását. Közölték, az RSF állásfoglalást kért az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom Nyrt. német anyavállalatától, a Deutsche Telekom AG-től, amely közölte, hogy a személyi változás egy belső szerkezeti átalakítás eredménye, és erre a folyamatra a német társaság „nem gyakorolt befolyást”.