Telefonos kémszoftverrel figyelték a nyomozókat Mexikóban

Fotó: AFP / Pedro PARDO

-

A Pegasus nemcsak a telefon forgalmát figyeli, hanem fényképeket, hang- és videofelvételeket is készít.


A mexikói kormány kémkedett a 43 diák eltűnését vizsgáló Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) tagjai ellen – jelentették be kanadai egyetemi kutatók. A CIDH nyomozócsoportja több mint egy éve elkészült jelentésében azzal vádolta meg a mexikói kormányt, hogy akadályozta a munkájukat, és elítélte, hogy a hatóságok saját nyomozásuk során megkínoztak gyanúsítottakat.

A CIDH nyomozói által használt legalább két telefonra érkezett több olyan SMS-üzenet, amely telepítette a készülékekre az izraeli NSO Pegasus kémszoftverét – állítja a Torontói Egyetem Citizen Lab nevű kutatócsoportja. Az már hetekkel korábban ismert volt, hogy a mexikói kormány legalább három hivatala 2011-ben megvásárolta a kémszoftvert, és használta belföldi újságírók, jogvédő aktivisták és más közszereplők ellen. A leleplezésről a The New York Times már június 19-én írt.

Az egyetemi kutatók szerint a külföldi nyomozókon kívül a mexikói kormány legalább 19 belföldi személyiség – ügyvédek, politikusok, újságírók, korrupcióellenes aktivisták, tudósok és családtagjaik – ellen használta a kémprogramot. A védett diplomáciai státus miatt a nyomozók elleni kémkedés vádja súlyosabb.

A mexikói kormány tagadja a kémkedés vádját. Az ügyészség nyomozást indított. A Pegasus nemcsak a telefon használójának kommunikációját figyeli, hanem tudtán kívül fényképeket, hang- és videofelvételeket is készít.

A hivatalos mexikói álláspont szerint a 2014. szeptember 27-ére virradó éjszakán a délnyugat-mexikói Guerrero szövetségi államban Tixtla város tanárképző főiskolájának diákjai tüntetést rendeztek, és eközben elkötöttek öt autóbuszt. A lopott buszokon utazó diákokat Iguala város önkormányzati rendőrei állították meg. A diákok menekülni próbáltak, de a rendőrök elfogtak közülük 43-at.

Az elhurcolt diákokat átadták a Guerreros Unidos drogkartell tagjainak. A bűnözők meggyilkolták őket, holttestüket elégették Cocula város szeméttelepén, a hamvakat a helyi folyóba szórták. A CIDH vizsgálata riasztó képet festett a helyi biztonsági erők és a szervezett bűnözés közti kapcsolatokról. A jelentés szerint a diákok elleni támadást "tökéletesen egyeztették".