Telefonálgatással védik majd a német választásokat a manipulációtól

Fotó: MTI/EPA-DPA / MARKUS SCHREIBER

-

Súlyos biztonsági hiányosságokat találtak a szeptemberi német parlamenti választás lebonyolításához használt szoftverben. A szövetségi választási bizottság vezetője szerint tudnak a gondokról, dolgoznak megoldásukon, és kizárt, hogy bárki is manipulálni tudja a végeredményt.


Az információs szabadságért küzdő Chaos Computer Club (CCC) elemzése szerint a részeredményeket a településekről a tartományi választási bizottságokhoz továbbító programot nem védi megfelelő titkosítás, és nem megfelelő az adatokat hitelesítő eljárás, így fennáll a manipuláció veszélye.

A választási bizottság elnöke szerint a fejlesztő cég dolgozik a hibák kijavításán, a tartományi választási bizottságok pedig az új verziót használják majd. Az adatok valódiságának biztosítására más intézkedéseket is tesznek: bevezetik, hogy a választást lebonyolító szervezet különböző szintjei telefonon egyeztetik majd egymással a programmal továbbított adatokat. Így még a hivatalos előzetes végeredmény megállapítása előtt fel lehet tárni az esetleges eltéréseket.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a végleges választási eredményt a nem digitális, hanem írásos formában készülő választási jegyzőkönyveken alapul, így kizárható, hogy az adatokat továbbító szoftver révén manipulálni lehet a végeredményt.