Tele lesz maskarással az idei busójárás

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / István Hajdu

-

Minden eddiginél többen öltöznek be a mohácsi fesztiválon.


Sokaknak lehet elege a kemény és hosszú télből, legalábbis erre utal, hogy rekordszámú maskarás vesz részt az idei busójáráson. A február 23-án kezdődő mohácsi fesztiválon 1300 jelmezest várnak a szervezők, ennyien még soha nem akarták elűzni a telet a népszerű rendezvényen. A résztvevők szórakoztatásáról 45 busócsoport 1150 busója és 150 egyéb maskarása gondoskodik. Emellett a fesztivál idejére 350 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt a Duna-parti városban árusításra. A busójárás hat napja alatt mintegy 33 helyszínen reggeltől estig csaknem nyolcvan programra várják az érdeklődőket.

A fő programokat február 26-án, farsangvasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén. A látogatók tájékozódását idén is okostelefonra letölthető, ingyenes alkalmazás segíti. Az először a tavalyi busójáráson használt applikáció a http://mohacsapp.hu/ honlapon elérhető.

A szervezők arra számítanak, hogy az UNESCO által Magyarországról elsőként az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2009-ben felvett busójárás kiemelt rendezvényeire a helyszínen a tavalyihoz hasonlóan legalább 80-100 ezer ember lesz kíváncsi.