Tekintélyes brit lap méltatta Esterházy Pétert

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Az irónia és az abszurditás posztmodern formáit alkalmazva világított rá a kommunizmus orwelli kettős beszédére, és ütött rést annak ideológiai bizonyosságain – írták.


Esterházy Péter „karneváli művei” a kommunizmus ideológiai bizonyosságait vonták kétségbe – írta a július 14-én, 66 éves korában elhunyt magyar íróról a The Daily Telegraph. A lap szerint Európa egyik legjelentősebb arisztokrata családjának tagja, Esterházy Péter – aki, ha nem a kommunizmusban születik, minden bizonnyal a művészetpártolók aranyéletét élte volna – nem volt könnyű író. Regényei tele voltak verbális tűzijátékokkal, gyakran a forrás feltüntetése nélküli idézetekkel és parafrázisokkal, amelyek a legtöbbször értelmezhetetlenek voltak azok számára, akik nem büszkélkedhettek olyan széles irodalmi horizonttal, mint ő.

Ennek ellenére Magyarország legnépszerűbb írója lett a lap szerint, részben azért, mert karneváli ellenpontot kínált a marxizmus lineáris narratíváival szemben. „Egy társadalomban, amelyben a proletariátusnak arany illemhelyeket kínáltak, de a polcok üresek voltak, ő az irónia és az abszurditás posztmodern formáit alkalmazva világított rá a kommunizmus orwelli kettős beszédére, és ütött rést annak ideológiai bizonyosságain" – írta a The Daily Telegraph.

A lap szerint Esterházy Péter a Termelési-regény című 1979-es művével tett szert nemzetközi ismertségre. A három évvel később megjelent Kis magyar pornográfia már nyíltabb támadás volt a kommunizmus ellen. Idézték az írót, aki könyvéről azt mondta, „az igazság keresése mindig kaland, még szórakoztatóbb, mint Casanováé, még felemelőbb, mint Parsifalé, és még jobb, mint Timuré és csapatáé az örök szovjet kedvencben”.

A lap a Harmonia Caelestis című regényt nevezte Esterházy Péter leghíresebb művének, amellyel kapcsolatban kitért a Javított kiadásra, valamint az író édesapjának történetére is, arra, hogy Esterházy Mátyás vélhetően nyomás hatására, de együttműködött a kommunista titkosszolgálatokkal, amivel fia csak a halála után szembesült.

Esterházy Péter művei közül A szív segédigéi, a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása – lefelé a Dunán, a Fuharosok és az Egy nő jelent meg angolul.