TEK-es fogás: az ügyészség szerint nem csak "történelemrajongók"

Fotó: MTI / Beliczay L·szlÛ

-

A fővárosi főügyész azt állítja, a négyek egyikéről tudnak olyat, ami indokolhatná a letartóztatást. A bíróságot eddig nem győzte meg, ahogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságában is nehezen emésztették meg a Terrorelhárítási Központ vezetője, Hajdu János beszámolóját.


A Fővárosi Főügyészség szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) terrorellenes akciósorozatában a hétvégén elfogott négy férfi némelyike nem csak történelemrajongó – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel. A gyanúsítottakkal kapcsolatban nyilvánosan megjelent információkkal szemben egyikükre nézve vannak olyan pluszadatok és -információk, amelyek az ügyészség szerint megalapozzák a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését – hangsúlyozta Ibolya. Nehezményezte, hogy az ügyben sajtópolémia zajlik, ami árt a nyomozásnak. Szerinte az ilyen típusú bűncselekmények felderítésének általános és konkrét kérdései nem feltétlenül tartoznak a nyilvánosságra.

A főügyész arra nem tért ki, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróságot az említett „pluszadatok” sem győzték meg arról, hogy indokolt az ügyészség kérelme az egyik gyanúsított előzetes letartóztatásáról, így az első fokon hozott döntésben a kezdeményezést elutasította. Igaz, a nyilvánosságra hozott ügyészségi érvelésben a pluszinformáció nincs benne, csak az, hogy a két magyar és a két magyar nemzetiségű szlovák állampolgárt robbanóanyaggal visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A kerületi ügyészség egyikük, S. Roland előzetes letartóztatását látta indokoltnak azért, mert a ruházatában és a lakásán is feltehetőleg éles lőszereket, gránátokat, egyéb vegyi anyagokat és gyújtózsinórokat találtak.

A bíróság indoklása szerint viszont nincs semmi arra utaló jel, hogy a második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő gyanúsított bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy tudását és vegyi anyagait a közrend, illetve emberek élete ellen kívánta volna fordítani. Arra sincs semmilyen adat, hogy az ügy „kapcsolatba hozható lenne más, a napokban indult büntetőügyekkel, nyomozásokkal”. Az ügy összes körülményéből mindennek éppen az ellenkezője valószínűsíthető – hangsúlyozta a bíróság, amely szerint nincs adat szélsőséges nézetekre és külföldi kapcsolatokra sem, már azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar. Az ügyészség mindenesetre szeretné a gyanúsítottat rács mögött látni, ezért fellebbezést nyújtott be a bírósági döntés ellen.


A másik két elfogott ügyében nincs vita

A november 21-én, szombaton kora délután Budapest XI. kerületében elfogott két gyanúsítottat a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte.


A magyar férfiak autójában elrejtve számos lőszert, tárat, Skoda és Skorpió típusú géppisztolyt találtak és foglaltak le, majd az ügyet átadták a nyomozásra illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK).

Mindkét férfi büntetett előéletű. Egyiküket 2015 májusában azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik pedig 2014 novemberében szabadult lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt hét és fél éves szabadságvesztés büntetéséből, így a mostani cselekményét különös visszaesőként követte el.