Tejből, cukorból nyúlhattak le 700 milliót – lecsapott a NAV

-

Nyolc kamion tejet és négy kamion cukrot is lefoglalt az adóhivatal. Három gyanúsított van, de lehet még több.


Az eddigi adatok szerint tejjel, cukorral és étolajjal kereskedve több mint 700 millió forint áfát csaltak el a gyanúsítottak, egy cégláncolat tagjai. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai két telephelyen több mint 1600 hektoliter tejet és több mint 200 tonna cukrot foglaltak le. Az adóhatóság gyanúja szerint az elkövetői kör 2014 vége óta több mint egymilliárd forint értékben hozott be tejet Szlovákiából, és az árut belföldi vevőknek értékesítette.

Az elkövetők a határon átnyúló csalási konstrukciót alkalmazva a Szlovákiából beszerzett élelmiszeripari termékek értékesítése után fizetendő áfa összegét cégláncolaton átfuttatott fiktív számlák felhasználásával csökkentették. A cégláncolat tagjai feltehetően nem végeztek tényleges gazdasági tevékenységet, szerepük kizárólag számla kiállítására korlátozódott.

A NAV pénzügyi nyomozói kedden 15 budapesti és 16 vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat, 12 millió forint készpénzt lefoglaltak, továbbá több mint 230 millió forint értékben zárolták az érintett cégek bankszámláit, ingatlant és gépjárműveket. Emellett az adóvégrehajtók biztosítási intézkedésként több mint 120 millió forint értékben lefoglaltak több mint 1600 hektoliter tejet, több mint 200 tonna cukrot, és zároltak több bankszámlát. Az akcióban közreműködtek pénzügyőrök, adórevizorok és az EKÁER-csoportok tagjai is.

Az akció után három férfit hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. Az ügyben további gyanúsítások várhatók – közölte a NAV.