Tejautomatákat rongáló medvéket deportálna Tusnádfürdő

Fotó: AFP / JOE KLAMAR / AFP / JOE KLAMAR

-

Medvék elköltöztetését kérték a román környezetvédelmi minisztériumtól a székelyföldi Tusnádfürdő lakói. Az állatok ugyanis rendszeresen bejárnak a településre, veszélyeztetik a lakosok és a turisták testi épségét.


A Krónika erdélyi magyar napilap pénteki számában idézi Both Józsefet, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársát, aki szerint egy anyamedve két boccsal, egy másik anyamedve három boccsal, valamint két fiatal, 2-3 éves állat jár be rendszeresen a fürdővárosba élelmet keresni. Az egyik állat az udvarokba is betört és tyúkokat ölt meg, a másik pedig a tejautomatát rongálta meg. Az is előfordult már, hogy egy medve betörte egy idős nő házának az ajtaját és bement az előszobába élelemért. Albert Tibor, a 90 százalékban magyarok által lakott fürdőváros polgármestere szerint fennáll annak a veszélye, hogy emberre támadnak a medvék. A mostani költöztetés előkészítéseként az illetékesek megfigyelik az állatok megszokott útvonalait, szokásait, hogy könnyebben befoghassák majd őket.


Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék harmadrésze Romániában található. A közelmúltban Romániában számba vett 6000-6300 medve jelentős hányada a Székelyföldön él. Kovászna megyében 1200 medvét, Hargita megyében ezret számoltak meg.