Tehetséges gimis kosaras volt, míg ki nem derült róla, hogy 30 éves

-

A kanadai rendőrség a bevándorlási szabályok megsértése miatt vette őrizetbe Jonathon Nicolát.


A 205 centi magas, 91 kilós Jonathon Nicola az Ontario állambeli Windsor Catholic Central középiskolájának tehetséges játékosa volt, sokak szerint még az NBA-re is jó eséllyel pályázott – míg ki nem derült, hogy valójában 30 éves, és le nem tartóztatták, írta meg az Index az Uproxx hírére hivatkozva.

Nicola a polgárháború sújtotta Dél-Szudánból érkezett Kanadába tavaly novemberben, ahol azt állította, hogy fiatalkorú, és be is iratkozott a Catholic Central középiskolába. A valóban tehetségesnek tűnő fiú (valójában fiatalember) a kosárcsapat edzőjénél lakott.


Tényleg nem ügyetlen


A rendőrség a bevándorlási törvény megsértésének gyanújával vette őrizetbe, de ennél pontosabban nem fogalmazták meg a vádat.

A hasonló esetek egyébiránt nem ritkák. Az Index is megemlíti a Lazio kameruni focistáját, Joseph Minalát, akiről két évvel ezelőtt írták azt, hogy valójában nem is 17, hanem 41 éves. Az Egyesült Államok egyetemi amerikaifoci-bajnokságának egyik sztárcsapata, az Auburn elsőéves játékosáról, Montavious Atkinsonról is kevesen hitték el, hogy valóban 18 éves.

Az afrikai labdarúgásban szinte mindennaposak a hasonló esetek: 2003-ban a kenyai szövetségnek saját U17-es válogatottját kellett feloszlatnia, miután kiderült, hogy alig van a csapatban 18 évesnél fiatalabb játékos. Nigériában 2009-ben egy újságíró írta meg, hogy az ország összes korosztályos válogatottjában az előírtnál idősebb játékosok szerepelnek.


Az álló sor bal szélén a papíron 28 éves Taribo West, a jobb szélén pedig a 26 éves Kanu a 2002-es vb-n


De a szurkolók által világszerte ismert játékosokról is tartja magát a pletyka, hogy sokkal idősebbek, mint azt a hivatalos okmányaik állítják. 2010-ben a Guardian találta azt írni, hogy a magát 32 évesnek mondó Nankwo Kanu valójában 42 esztendős, Obafemi Martens 25 helyett 32, a 2008-ban visszavonult Taribo West pedig nem 34 éves volt abban az évben, hanem sokkal inkább 54.