Teher alatt nő a bajnok

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja a play-offba surranópályán bejutókat, akik aztán megkeserítik az esélyesek életét, mi több, nem átallanak akár bajnoki címet is nyerni.


Pár napja játszott egymással a New England Patriots és a New York Giants. A szezonban eddig veretlen Pats szoros csatában 27-26-ra győzte le mumusát. A múlt heti cikkünk folytatásaként most pont azokat a csapatokat nézzük meg, amelyek épphogy bejutnak a rájátszásba, hogy ott aztán összeálljanak, és kellemetlen ellenfele legyenek bárkinek, mi több, akár le is győzik a play-offba parádés mérleggel belovagoló esélyeseket.

A Giants kétszer nyert Super Bowlt a Patriots ellen úgy, hogy nem mellettük szóltak az oddsok. A 2008-as fináléba veretlenül jutott be a Patriots (ahogy arról már írtunk múlt héten), majd jött a 10-6-os mutatóval, ötödik helyen PO-ba jutó Giants, és nyerni tudott. 4 évvel később Tom Bradyék 13-3-as mutatóval nyerték az AFC alapszakaszát, Eli Menningék 9-7-tel zártak, majd a rájátszásban kivégezték a Falconst és a Packerst, a főcsoportdöntőben a 49ersen is túljutottak, és a döntőben ismét borsot törtek a Patriots orra alá.


Eli Manning és a Giants lehet, hogy most nem tűnik esélyesnek, de, ha eljön a január...


Az NBA-ben a Houston Rockets védte meg 1995-ben úgy bajnoki címét, hogy hatodik helyen jutott rájátszásba (ez bizony NBA-rekord). A liga történetének talán legnehezebb rájátszásos ágán verekedte végig magát a csapat, először a Karl Malone-nal és John Stocktonnal felálló Jazz, majd a Charles Barkley által vezetett Suns várt rájuk, majd a vezér, a korszak egyik (ha nem a) legjobb centere Hakeem Olajuwon csinált bohócot előbb David Robinsonból (az alapszakasz MVP-je volt), majd Shaquille O’Neal-ből. A felsorolt játékosok mind a Hall of Fame tagjai azóta, Olajuwon pedig bebizonyította, hogy egy ki-ki párharcban Patrick Ewing után (1994-es döntő) a másik két centeróriást is le tudja győzni


The Dream


1995 érdekes év volt az NHL-ben is, hiszen amellett, hogy a lockout miatt rövidebb volt a szezon, a New Jersey Devils nyert meglepetésre bajnoki címet. Mindezt úgy, hogy az alapszakaszban csak jobb gólkülönbségének köszönhetően volt ötödik keleten, és végig szenvedtek az ellenfelek arénáiban. Aztán a play-offban minden megváltozott, 10-1-es győzelmi arányt értek el idegenben (!), ami azért fontos, mert egyik párharcukban sem ők voltak a kiemeltek, és a fináléban 4-0-ra darálták be az alapszakaszt megnyerő, a rájátszásban a döntőig két meccset veszítő Detroit Red Wings-t.


Ördögi stílusban


Többek között erről, és sok más érdekességről lesz ma szó a Sport1-en 19.30-kor kezdődő Trash Talkban, ahol a három liga aktualitásairól is beszél majd a műsorvezető Szaniszló Csaba és a három szakértő, Bencsics Márk, Dávid Kornél és Szuper Levente.