Tegnap még kastélya volt, ma már légpárnás hajót adott el a NAV-nak

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Az eredetileg becsültnél drágább lett az adóhivatalnak az a hajó, amellyel a cigicsempészeket akarja lefülelni Záhonynál. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közbeszerzését Márkházai Sándor cége nyerte meg. Márkházai Sándor nemrégiben még a turai kastély tulajdonosa volt, a kastély azonban már a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak az ismeretségi körébe került.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal még ősszel írt ki pályázatot egy légpárnás hajóra, amely tendernek a teljesítési helye Záhony. A fináncoknak ezen a környéken a legtöbbször az Ukrajna felől érkező cigarettacsempészekkel gyűlik meg a bajuk, az adóhivatal az ő elkapásukra szerelkezik fel a járművel. Az eredetileg becsült ár 45 millió forint lett volna, de végül a szerződést 58 millió 438 ezer forinton kötötték meg.


A pályázatra hárman jelentkeztek, közülük a győztes az AMT Hungary Bútorgyártó és Forgalmazó Kft. lett. A 2013-ban alapított cégnek 2014-ben 300 milliós forgalma volt egy szerényebb, 15 millió forintos nyereséggel. A vállalat tulajdonosa a Regius Green Energy Kft.-n keresztül Márkházai Sándor, akinek a nevén több zöldenergiával foglalkozó cég is szerepel, valamint övé volt a turai Schossberger-kastély, amely szépségben a Loire menti palotákkal vetekszik.A közelmúlt híre volt, hogy aprópénzért kelt el a kastély, mindössze 200 millió forintért. Az adásvétel azért került a érdeklődés középpontjába, mert a vevők és az őket képviselő ügyvéd Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak az ismeretségi körébe tartoznak. Tiborcz egyébként éveken át maga is zöldenergiában utazott, cége, az Elios közvilágítási és napelemes erőművi projektekben vett részt.

Márkházai Sándor és társa, Gajdos Róbert még 2004-ben vette meg a kastélyt, amelynek papírforma szerint eddig a ciprusi bejegyzésű Logeo Services Ltd. volt a tulajdonosa a Turai Kastély Ingatlankezelő Kft.-n keresztül. Ez utóbbinak azonban ugyanaz a székhelye, mint Márkházainak a lakóhelye.

A NAV közbeszerzési tenderén a másik két pályázó egyike ugyancsak Márkházai cége, a másik pedig egy debreceni fegyverkereskedőé. A legmagasabb ajánlat egyébként csaknem 60 millió forint volt a légpárnás hajóra.