Tedd le a fénykardot, légdeszkáznunk is kell!

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Szombaton tartották a 35. HungaroCont, Magyarország legnagyobb sci-fi témájú rendezvényét. Egy olyan őszön, amikor a fél világot Marty McFly érkezése és Az ébredő Erő tartja lázban, egy ilyen találkozónak különleges jelentősége van. A résztvevők összeszokott baráti társaságként beszélték meg egymás között, mi számít bele Dr. Who kontinuitásába, miért nem lett népautó a DeLorean, és hogy ragozzák na’vi nyelven: szerelmem.


Éppen a saját készítésű, gyurmából formázott pici Grootom fejecskéjére tapasztottam az ágacskákat, amikor belém villant, hogy ennél nem is tölthetném jobban a szombatomat, sőt, ami azt illeti, egész héten nem éreztem ilyen jól magam.

Groot a falény A galaxis őrzőiből, ő az, aki csak annyit tud mondani, hogy Groot, de ennek ellenére – vagy épp ezért – ő lett a legnépszerűbb figura a filmből. Különösen bébiváltozatban. Ezért a HungaroConon is volt Kisgroot-készítő workshop, ami magasan a legjobb szórakozást jelentette a rendezvényen. Ez nem akármilyen eredmény, ha hozzávesszük, hogy a HungaroConon fénykardozni, légdeszkázni és távirányítós robotot vezetni is lehetett.


Egy nagyobb és profibb Baby Groot, valamint saját Baby Grootom


Luke Skywalker nem mehet borbélyhoz

Tízéves korom óta járok képregénybörzékre, úgyhogy hozzá vagyok szokva az átlagember számára értelmetlen, obskúrus témákról szóló, elmélyült beszélgetésekhez, amelyek során jelmezbe öltözött, harmincas férfiak győzködik egymást egy külvárosi művház folyosóján, hogy igenis jó ötlet volt meg nem történtté tenni Peter Parker és Mary Jane házasságát, a Pókember így újra felelősségek nélküli agglegény lehet, amilyennek megszerettük. Hát, nem volt jó ötlet, de mindegy.


Enji Night mint Supergirl cosplay-versenyt vezet


Szemem se rebbent, mikor a Ferencvárosi Művelődési Központ nagytermébe belépve két jelmezbe öltözött harmincas férfi éppen arról beszélt, mi számít bele a Dr. Who kontinuitásába, és mi nem. Az Időúr közelében kaptak helyet a látványos jelmezeket viselő résztvevők: a Magyar Tolkien Társaság tündéi, akik quenya (vagy valarin? nem volt alkalmam ellenőrizni) nyelvű emléklapot állítottak ki az érdeklődőknek.

Itt volt az 501-es légió színpada is: róluk köztudott, hogy bármilyen rendezvény hangulatát képesek feldobni aprólékosan megtervezett Star Wars-os jelmezeikkel. Megkérdeztem Luke-ot A jedi visszatérből, nem éli-e meg áldozatként, hogy Mark Hamill 1983-as frizurájával kell együtt élnie, de azt mondta, örömmel vállalja a feladatot.


Luke Skywalker és Padmé Amidala Star Wars-os gyerekkönyvet lapozgatnak


A Star Trek-rajongók beszélgetésébe éppen csak belehallgattam, sajnos nem tudtam értelmezni az elhangzottakat, de egy kicsit konteós beütése volt az épp előadott világmagyarázatnak.

Annál jobban megörültem az Avatar-kisasztalnak, amely mögött Magyarország legkitartóbb Avatar-rajongói ültek. Ők magyar–na’vi és na’vi–magyar szótárral készültek, aki pedig nem akart olyan sok na’vi szót megtanulni, az választhatta a kisalakú túlélőszótárat is. A frissen megszerzett tudást avataros keresztrejtvényen lehetett kipróbálni, olyasmiket kell meghatározni benne, hogy Vízszintes 3.: lelkek kútja (szent fa).


Egy na'vi


„Repülő DeLorean? Ilyet se láttam vagy harminc éve”

Téved, aki azt gondolja, a HungarCon a látványos külsőségekről szólt, noha a cosplay-verseny ezúttal sem maradhatott el – ezt a magyarországi beöltözős szubkultúra élő legendája, Enji Night vezette. A megmérettetés előtt viszont három különböző teremben zajlottak a sci-fi és fantasy témájú előadások.

Érkezésemkor a nagyszínpadon a magyar stand-up comedy stílusában és retorikájával mesélte el egy fiatalember, miért nem lett soha népautó a Magyarországon a Vissza a jövőbe révén ismert DeLoreanből. „A hüvelykujjam is belefér az illesztési hézagokba” – magyarázta az előadó, a bejáratnál pedig állt is egy DeLorean, szemügyre lehetett venni az illesztési hézagokat.


Hungarocon, cosplay,Enji Night

Lelkes közönség


Két kisebb helyszínen is ötperces szünetekkel jöttek a beszélgetések és prezentációk. Ezekre az igazán népszerű témákat, vagyis leginkább a Star Warst leszámítva főleg azok ültek be, akik maguk is a téma avatott ismerői. Benéztem a Warhammer 40k univerzumáról tartott előadásra, éppen arról beszéltek, mi történt a császár halála után.


Hungarocon, cosplay,Enji Night

Társasjátékozni is lehetett


Ezek után az egy emelettel feljebb, zárt ajtók mögött tartott foglalkozásra már nem mertem beülni, mert az elhagyatott folyosón olyan volt a hangulat, mint amikor a gimnáziumban elkéstem a délutáni matekszakkörről, és azon vívódtam, mi a cikibb: ha késve állítok be a négyfős kurzusra, vagy ha el se megyek egyáltalán. Miközben tébláboltam az ajtó előtt, be is fejeződött a műfajelméleti gyorstalpaló sci-fi és krimi kapcsolatáról, így megoldódott a probléma.


Hungarocon, cosplay,Enji Night


Gyurmázás közben leltem békére

Az előadások leginkább a specifikus témákba járatos rajongókat vonzzák, a beöltözött embereket pedig el lehet nézegetni, de ez is csak pár percig szórakoztató. A Baby Groot-készítés viszont egész délutánra leköti az embert.

Előbb a kis cserepet kell megformázni agyagból, majd a cserép szegélyét. Utána jöhet a feje, a teste és a karjai – ez utóbbival rengeteget lehet vesződni, mert igen aprócska karokról van szó. Ha készen van a kicsi Groot, legalább fél órát várnunk kell, hogy kifesthessük, de nagyon megéri. Nem véletlen, hogy a tornaterem hátsó részében működő Baby Groot-workshop egyre több és több embert vonzott.


Hungarocon, cosplay,Enji Night

Az Obelixnek öltözött lányok is Baby Grootot készítettek


Mellettünk légdeszkára lehetett pattanni, és úgy fotózkodni, de az efféle hiúságok vásárát hamar el lehet unni. Nem úgy a Kisgroot-készítést. Délre már alig lehetett elférni a padokon, miközben Dóri, a Kisgroot-gyurmázás magyarországi apostola türelmesen mutogatta a következő lépést, és egy kis mérlegen mérte le a megfelelő agyagmennyiséget.


Hungarocon, cosplay,Enji Night

Enji Night légdeszkára pattan


Nehéz volt kivárni, amíg kiszárad az agyag, és mehetek vissza festeni. Úgy éreztem, már az összes résztvevőt láttam – egyszerre nagyjából kétszázan lehettek a helyszínen –, és legfeljebb már csak a fénykardkészítés tudott felcsigázni, de arra láthatóan egy csomó kisgyerek is rákészült, másrészt megtudtam, hogy a látogatók nem is építhetnek fénykardot, csak valaki bemutatót tart a színpadon. Egy-két óra alatt el lehet fáradni egy ilyen rendezvényen.


baby groot hungarocon

A ragasztóval bíbelődöm Baby Groot-készítés közben


Így hát türelmesen megvártam, hogy kifesthessem a Grootomat, aztán azt, amíg a festék is megszárad, majd a távirányítós robotot és két Marty McFly-t kikerülve, Grootot óvatosan két ujjam közé csippentve távoztam.


baby groot hungarocon


Nézegessen még több képet a HungarConról!


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!