Ted Cruz meggondolta magát, és mégis beállt Donald Trump mögé

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

A szenátor korábban azt mondta, mindenki szavazzon lelkiismerete szerint. De Hillary Clintont elfogadhatatlannak tartja.


Sokakat meglepett Ted Cruz texasi szenátor bejelentése, hogy mégis támogatja a republikánusok elnökjelöltjét, Donald Trumpot. A texasi szenátor – korábban maga is elnökjelölt-aspiráns és Trump vetélytársa volt – még a republikánus konvención sem állt be Trump mögé.

Cruz és Trump között kifejezetten rossz volt a viszony, az elnökjelöltségért folyó küzdelemben sértegették egymást, sőt, egymás házastársait és családtagjait is. Cruz munkatársai Melania Trumpot támadták, amire Trump Heidi Cruz sértegetésével válaszolt. A milliárdos azt is feszegette, vajon Cruz apjának nem volt-e kapcsolata a Kennedy-gyilkosságot elkövető Lee Harvey Oswalddal.

A clevelandi konvención Cruz azt mondta, mindenki szavazzon a lelkiismerete szerint. Álláspontját a pártjában sem támogatták. Péntek este a szenátor a Facebookon jelentette be, hogy „hónapokig tartó alapos megfontolás, imádság és lelkiismereti önvizsgálat után úgy döntöttem, hogy a választás napján voksomat a republikánus jelöltre, Donald Trumpra adom”. Bár komoly nézetkülönbségei vannak a jelölttel, de „Hillary Clinton minden tekintetben teljességgel elfogadhatatlan”.

A támogató nyilatkozat után Trump és Cruz személyesen is beszéltek, és az elnökjelölt közleményben köszönte meg a támogatást. „Megvívtuk a csatát, és ő kemény és briliáns ellenfél volt, várom, hogy az elkövetkező hosszú években együtt dolgozhassunk annak érdekében, hogy Amerikát ismét naggyá tegyük” – írta Trump.