Te itt úszni fogsz? Tízéves kislány indult a vébén

-

A mindössze tízéves Alzain Tárik pénteken az úszóvébék történetének legfiatalabb résztvevője lett. Bár utolsó lett az 50 pillangó előfutamában, a célja még csak nem is a következő, riói olimpia, hanem a 2020-as tokiói.


Alighanem kissé zavartan figyelték a vizes vébé nézői a kazanyi uszodában, ahogy a versenyzők felsorakoznak a női 50 méteres pillangó egyik előfutamához. A résztvevők egyike a csupán tízéves bahreini Alzain Tárik, az úszó-vébék történetének legfiatalabb versenyzője volt.

A skót anyától származó lány valós esély nélkül versenyzett, 41.13 másodperccel utolsó lett a szám 64 indulójából. Ráér még gyorsulni: a célja még csak nem is a jövő nyári olimpia, hanem azt követő, 2020-as tokiói – ahol még mindig csak 15 éves lesz.

„Kicsit idegesen sétáltam ki a rajtprocedúrához, sosem úsztam még ilyen sok néző előtt” – idézte a BBC Tárikot.


Tárik a rajt előtt


A lánynak azért volt annyi hidegvére, hogy kérjen egy közös fotót a példaképétől, a nála jóval idősebb, 21 éves Sarah Sjöströmtől. Az 50 méteres medencében háromszoros világbajnok svéd kicsit meglepődött, de ez érthető.

„Gyakran meglepődnek a többiek, mikor meglátnak – mesélte Tárik. - Megkérdezik, hogy hívnak, hány éves vagyok, aztán kérdeznek valami olyasmit, hogy Te itt úszni fogsz?”

A tízéves lány nem érzi kellemetlennek ezt, egyszerűen csak boldog, és próbál technikákat ellesni a többiektől. Pedig rendszerint elég nagy feltűnést kelt.


Még csak nem is Rióra készül


„Nem tudom, mit mondhatnék róla, olyan kicsi még - közölte a brit Fran Halsall, aki ötödikként kvalifikálta magát. - Klassz neki, hogy szerepelhet itt.”

Kedvesebben beszélt róla az amerikai Missy Franklin: „Ő a legcukibb jelenség, akit valaha is láttam. Egyik nap odaúsztam hozzá, hogy beszélgessünk kicsit, de esélyem sem volt. Valahányszor rám nézett, órási mosoly jelent meg az arcán.”