Tbilisziben halhatott meg az isztambuli merénylet kitervelője

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

Ahmed Csatajev korábban Szíriában harcolt.


Az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren tavaly nyáron elkövetett öngyilkos merénylet kitervelője és irányítója, Ahmed Csatajev lehet a grúz fővárosban likvidált terroristák egyike. A múlt héten három terroristával végeztek Tbilisziben. A csoport negyedik tagját őrizetbe vették.

Az akcióban a grúz titkosszolgálat, a SZUSZ egyik munkatársa meghalt, ketten pedig megsebesült. A tűzharcban a belügyminisztérium különleges műveleti osztályának két tagja is megsebesült.

"Gyanítjuk, hogy a tbiliszi különleges műveletben megölt fegyveresek egyike Ahmed Csatajev lehet" – mondta Nino Giorgobiani, az állambiztonsági szolgálat vezetőhelyettese. Giorgobiani szerint a végső következtetések csak a vizsgálat végeztével vonhatóak le, illetve azután, hogy az "Egyesült Államok releváns ügynökségei bekapcsolódnak a nyomozásba". Névtelen források szerint a terrorista – akit Csatajevnek hisznek – felrobbantotta magát.

A feltételezések szerint a csecsen származású, orosz állampolgárságú Csatajev volt az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren 2016 júniusában elkövetett öngyilkos merényletnek kitervelője és irányítója. A támadásban 45-e meghaltak, 236-an megsebesültek. Törökország szerint a támadást az Iszlám Állam hajtotta végre. Csatajev korábban Szíriában a terrorszervezet hadműveletekért felelős vezetőjének egyik legfőbb segítője volt.