Tbc-vel fertőzött dolgozó miatt oltanak be debreceni óvodásokat

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Debrecen egyik óvodájában fertőződött meg egy dolgozó tüdőtuberkulózissal, ami március 23-án derült ki. Az érintett már január vége óta nem dolgozik egy baleset miatt, a járványügyi szakemberek pedig a szülők megnyugtatására bőrpróba oltást rendeltek el.


Az érintett munkatárs egy pedagógus, akiről a kötelező tüdőszűrés után derült ki, hogy fertőzött. Fekete Valéria, az intézmény vezetője azt mondta a Debrecen Televíziónak, hogy nagyon kicsi a veszélye annak, hogy az óvodában bárki is megfertőződhetett a TBC-vel. Mostanáig egyetlen újabb megbetegedést sem észleltek, a fertőzött pedagógus pedig csak teljes gyógyulása után, orvosi engedéllyel állhat munkába.

Az óvodába 205 gyerek jár, 34 óvodapedagógus és egyéb szakember dolgozik a kicsik mellett. A járványügyi szakemberek biztonsági okokból valamennyi dolgozót tüdőszűrésre küldték, 123 gyereknél pedig úgynevezett bőrpróbaoltást rendeltek el, amit jövő héten adnak be. Az óvodát a kilincstől az ágyneműkön át egészen a játékokig fertőtlenítették, írja a Dehir.

A bőrpróba nem a tbc kimutatására való, hanem annak felmérésére, hogy az illető szervezete felismeri-e a kórokozót, azaz van-e védettsége a TBC-fertőzés ellen.