Legifjabbként Taylor Swift is a 100 legbefolyásosabb nő listáján

-

A Forbes százas listáját ismét Angela Merkel vezeti. A manapság talán legnépszerűbb popsztár Swift a 64., de 25 évével ő a legfiatalabb. Ilyen korán a magazin női toplistájára még sosem fért fel senki.


Angela Merkel német kancellár ötödik éve a világ legbefolyásosabb nője a Forbes magazin szerint. A második most Hillary Clinton amerikai politikus, a harmadik pedig Bill Gates felesége, Melinda Gates. Clinton a Fed elnökét ütötte ki: Janet Yellen így csak a negyedik lett. Az ötödik a listán a General Motors elnök-vezérigazgatója, Mary Barra lett. Az IMF vezetése Christine Lagarde-nak csak a hatodik helyre volt elég.

Angela Merkel összességében tizedszer áll a lista élén. A Forbes szerint pozícióját csak Hillary Clinton veheti el, ha ő lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, majd pedig 2016 novemberében az Egyesült Államok elnöke.

Az idei listán 17 negyvenöt év alatti nő szerepel - köztük is a legfiatalabb Taylor Swift, akit globális megasztár előadóművészként aposztrofálnak, ráadásul filantrópként és nem mellékesen pedig üzletasszonyként.

Női államfőből nyolc, milliárdos nőből 15 van a listán, amelyen Beyoncé a 21., Angelina Jolie az ötvennegyedik. A korábbi évektől eltérően nincs rajta viszont Lady Gaga, a mianmari ellenzék Nobel-békedíjas vezére, Aung Szan Szú Kjí, illetve Gisele Bündchen modell.

A száz legbefolyásosabb nőt túlnyomórészt a technológia, a politika, az üzleti és a pénzügyi élet, a média, a szórakoztatóipar, illetve a karitatív szervezetek világából választották ki. A vagyon és a sajtószereplés is számított.