Taxival menne a Holdra a magyar Puli

Fotó: MTI/OeWf/Katja Zanella-Kux / MTI/OeWf/Katja Zanella-Kux

-

A budapesti Design Terminálban találkoznak a héten a világ egyik legjelentősebb technológiai versenyének, a Google Lunar XPRIZE résztvevői. A június 4-6 között zajló esemény házigazdája a 30 millió dollár összdíjazású űrverseny magyar résztvevője, a Puli Space Technologies, a csapat célja önerőből tudományos kutatójárművet eljuttatni a Holdra 2015 végéig.


A Google 2007-ben nemzetközi űrversenyt hirdetett meg, a Lunar XPRIZE 29 indulójából mára csak 18 csapat maradt, köztük a Pacher Tibor vezette Puli Space Technologies. A héten a világ minden tájáról érkező csapatok a Team Summit rendezvényen a Design Terminálban találkoznak, ahol tapasztalatokat cserélnek, beszámolnak terveikről, és arról, hogy hol tartanak a felkészülésben. - - Az űrverseny fődíjának megnyeréséhez, egy legalább kilencven százalékban magánforrásból tevékenykedő csapatnak sikeresen el kell juttatnia 2015 végéig egy automata robotot a Hold felszínére, aminek legalább fél kilométerre el kell jutnia a landolási zónától, majd onnan "Mooncastot" - nagyfelbontású videót és fotókat - kell hazaküldenie. Az adásnak tartalmaznia kell egy 360 fokos panorámafelvételt a Hold felszínéről, felvételeket a járműről, csaknem valósidejű videót annak útjáról, és az új információk mellett egy előre tárolt adatcsomag Földre sugárzását is végre kell hajtania. Az a csapat nyeri meg a 20 millió dolláros fődíjat, amelyik először teljesíti a küldetést, a második helyezett 5 millió dollár jutalmat kap. A versenyben számos más eredményt is díjaznak, további 5 millió dollár összértékben. Ilyen feladat például a mínusz 233 Celsius fokos, két hétig tartó holdi éjszaka túlélése a holdjáróval, a korábbi holdi küldetések - az Apolló missziók - felkeresése, vagy víz nyomainak felfedezése. - - A Design Terminálban tartott sajtótájékoztatón a Joel Carnes  Google XPRIZE alapítvány alelnöke elmondta, abban a reményben hívták életre az űrversenyt, hogy a résztvevő csapatok olyan új technológiai megoldásokat fejlesztenek ki, amelyek a Hold-expedíció költségét jelentősen lecsökkentik, sőt ezen megoldások az űriparon kívül más területeken is alkalmazhatóak lesznek.

A világot már bejárta a magyar rover

A verseny magyar résztvevője a Puli csapat, Pacher Tibor vezetésével. A fizikus elmondta, a Puli holdjáróját (rover-ét) 2010-ben kezdték fejleszteni, azóta számos teszten sikeresen szerepelt. A holdi környezethez leginkább hasonló Marokkó sivatagában és Hawaii Manua Kea vulkáni terepén is megtette a kijelölt 500 méteres távot és küldött vissza Magyarországra adatokat a több ezer kilométeres távolságból. Az adatsugárzás nem az egyetlen kihívás, hiszen a szélsőséges holdi körülmények, a kráterekkel, sziklákkal, kövekkel borított egyenletlen felszín,  és számos váratlan technológiai akadály állhat a siker útjába. - - Pacher Tibor részletekbe nem bocsátkozva elmondta, az egyik legnehezebb feladat a rovert a Holdra juttatni, ezt feltehetőleg egy meg nem nevezett amerikai cég segítségével kísérlik meg. Szavai szerint „taxiznak” a Hold körüli pályáig, ahol önerőből leszáll majd a Puli. Valószínűleg egy szatellithez csatolva bocsáltanák fel rovert, amely a Föld körül pályán leválna az űrszondáról, majd átszelné a 384 402 kilométernyi űrt a Föld és a Hold között. A taxizás ára kilónként megközelítőleg 1-1,5 millió dollárt emészt fel, a tíz kilós rover esetében ez körülbelül 10-15 millió dollárt igényel, amelyet önerőből kell előteremtenie a magyar csapatnak. A Puli egyik konkurensét, a nemzetközi Eurolunar csapat dán nemzetiségű tagját faggatva kiderült, hogy ők sem képesek maguk fellőni a robotjukat, amely azonban kisebb súlyú, tehát olcsóbban taxizhatnak majd a Föld körüli pályáig, ahonnan viszont nagyon lassan - kilenc hónap alatt - sodródnak el a Holdig. A maláj Independence-X csapatfőnökét is kikérdeztük, ők 10 kilós űreszközüket saját maguk építette hordozórakétával küldenék az égitest felé.