Taxisháború az osztrák–szlovén határon

Fotó: MTI / Varga György

-

Összevesztek a menekültek szállításán. Ez elég jövedelmező üzletág.


„Taxisháború” tört ki a Sentilj–Spielfeld szlovén–osztrák határátkelő osztrák oldalán a stájerországi és a bécsi taxisok között, ugyanis előbbiek szerint a fővárosiak nem jogosultak a menekültek fuvarozására a szlovén határtól – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A hatóságok úgy tettek igazságot, hogy minden taxist elzavartak a határállomásról, így most a fuvarozók – csaknem száz kocsival – a határtól távolabb lesik a kuncsaftokat. A taxisok lökdösték is egymást.

A stájer taxisok elmondták, hogy korábban a hatóságok hívták a határra őket, mert nagy volt az igény a szolgáltatásra, és különben sem győzték elszállítani a határról az embereket.

Ezzel egy időben hatósági árat is szabtak a rendőrök: egy bécsi fuvar árát az utasok számától függetlenül 420 euróban, egy salzburgiét pedig 550 euróban határozták meg. Ezt úgy tartatták be a hatóságok, hogy a menekültek a rendőrnek fizettek a megbeszélt fuvarért, és ő adta oda a pénzt a taxisnak. Ugyanakkor a határtól távolabb garázdálkodnak taxis hiénák, akik a hatósági árnál jóval több pénzt kérnek a menekültektől – mondták el.

A stájer taxisok szerint azt is megszabták, hogy csak Stájerországban működő taxi szállíthatja a menekülteket, ám a bécsiek megjelenésével most ők is kiszorultak az üzletből.

A taxisok továbbra is kitartanak, mert azt remélik, hogy a hatóságok feloldják a zárlatot.

Eközben nyoma sincs az elmúlt napok káoszának a Sentilj-Spielfeld határátkelőnél. Olajozottan zajlik a menekülttranszportok átzsilipelése Ausztriába. Az osztrák oldalon felállított kordonok között türelmesen várakoznak arra a migránsok, hogy buszra szállhassanak és elinduljanak az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadóállomások felé. A buszok is ingajáratban közlekednek.

A rendszer annak ellenére zavartalannak tűnik, hogy egyre érkeznek a menekültek a szlovén oldalon, Sentiljben található táborba, és több ezren várják ott, hogy továbbindulhassanak - tapasztalta az MTI tudósítója.