Távozik posztjáról a Holokauszt Emlékközpont igazgatója

-

Szita Szabolcs távozik a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatói posztjáról, mert mandátuma szombaton lejár. Mint mondta: a megkérdezése nélkül kötöttek szerződést a Veritasszal, amit méltatlannak tart.


Szita Szabolcs a 168 órának nyilatkozva elmondta: a Veritasszal kötött szerződésről nem tudott, a megkérdezése nélkül kötötték meg, miközben külföldön tartózkodott. Szerinte “ez az egész ügy rendkívül méltatlan és zavaros”. Hozzátette: fogalma sincs arról, hogyan működik tovább májustól az emlékközpont, arról sem tud, hogy egyáltalán lesz-e igazgatói pályázat. A Történetkutató Intézet és az Emlékgyűjtemény Közalapítvány együttműködéséről Haraszti György kuratóriumi elnök és a korábban botrányos megjegyzése miatt ismert veritasos főigazgató, Szakály Sándor egyezett meg. Erről bővebben itt olvashat.


Szakály Sándor januárban adott interjújában „idegenrendészeti” akciónak nevezte a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást. A MAZSIHISZ szerint ez történelemhamisító próbálkozás, ezért Szakály Sándor lemondását követelték.