Távozik a Volkswagen egyik leghatalmasabb figurája

-

Azonnali hatállyal lemondott szombaton Ferdinand Piëch, a Volkswagen-csoport felügyelőbizottságának elnöke – jelentette be a vállalat.


Ferdinand Piëch váratlanul mondott le, nemcsak a felügyelőbizottság éléről köszönt le, hanem minden más megbízatásáról is. Felesége, Ursula Piëch ugyancsak lemondott felügyelőbizottsági tagságáról. A felügyelőbizottság vezetését ideiglenesen Berthold Huber elnökhelyettesre bízták.

Drámai módon ért véget a társaság két legfőbb vezetőjének hatalmi harca alig két héttel azután, hogy a nyilvánosság is tudomást szerzett Martin Winterkorn vezérigazgató és a felügyelőbizottság elnöke közti vitáról.

A cég közlése szerint a vállalat felügyelőbizottságának elnöksége ülést tartott, és megállapította, hogy „a sikeres működéshez szükséges kölcsönös bizalom megszűnt”.


A 78 éves Piëch el akarta távolítani a vezérigazgatói posztról Martin Winterkornt. Két hete a Der Spiegel című hírmagazinnak azt mondta, hogy „eltávolodott” az addig pártfogoltjaként számon tartott Winterkorntól, és arra törekszik, hogy „megfelelő emberek kerüljenek a felügyelőbizottság és az igazgatótanács élére”.

A Volkswagen-csoport 20 tagú felügyelőbizottságának hat tagú elnöksége azonban a múlt héten 5:1 arányban elvetette Ferdinand Piëch kezdeményezését Winterkorn leváltására. Az elnökség határozatában a lehető legjobb választásnak nevezte Winterkornt a posztra, és közölte, hogy javaslatot terjeszt a felügyelőbizottság elé a vezérigazgató 2016 végén lejáró szerződésének meghosszabbítására.