Tavasztól biztonságosabb lehet az egészségügy

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Az egészségügyi államtitkár szerint ekkortól javulás lehet az ellátásban.


Március végére, április elejére megszülethetnek azok a jogszabályok, amelyek segítik, hogy jobb, biztonságosabb legyen az egészségügy – mondta el a Népszabadságkeddi számában megjelent interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár. Hangsúlyozta: ha sikerül átláthatóbb szerkezetben működtetni az egészségügyet, akkor újraoszthatják a belső tartalékokat, és azután a költségvetési források is megnyílhatnak.


Azt gondolom, hogy márciusban, a költségvetési vita idején már mi is tudunk felmutatni eredményeket, és kérhetjük hozzá a forrásokat

– tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a kórházi kancellária-rendszer a gazdasági döntések egy részéért felel majd, de hogy melyek lesznek a pontos feladatok, arról jelenleg is egyeztetéseket folytatnak a nemzetgazdasági tárcával. A kancellár feladata lesz az ellátás megszervezése is, abban az esetben, ha nincs orvos a feladatra – mondta a lapnak az államtitkár.


Szeretnénk elérni, hogy minden orvos csak azt a tevékenységet végezze, amire képzettsége feljogosítja és amiben van kellő gyakorlata. Ettől jelentősen javulhat az ellátás biztonsága

A háziorvosoktól pedig azt kérik, mérjék fel betegeik állapotát, de újraírják azokat az ellátási minimumfeltételeket is, amelyeket a kórházak többsége nem tud teljesíteni.


Mindeközben egy újabb nyílt levelet írtak orvosok, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy egy évben többen halnak meg Magyarországon kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben. Erről ráadásul szerintük a kormány is tud.