Tavaly már nem is volt olyan sok terrortámadás

Fotó: MTI/EPA/SANA / -------------------

-

Ezt az amerikai külügyminisztérium állítja. A számításaik szerint 15 százalékkal esett vissza a terrorcselekmények száma világszerte.


2014-hez képest nem is zárt olyan rossz évet a világ 2015-ben, ha a merényletek számát nézzük. Az amerikai külügyminisztérium szerint 13 százalékkal kevesebb terrortámadást követtek el ugyanis világszerte. A csökkenés főleg annak tudható be, hogy a terrorizmus szempontjából leginkább érintett néhány országban, Irakban, Pakisztánban és Nigériában kevesebb merényletet követtek el tavaly, mint egy évvel korábban.

Tavaly több mint 28 ezer ember halt meg terrorista merényletekben, és 35 ezren sérültek meg. Világszerte összesen 11 774 merényletet követtek el 2015-ben.

Az amerikai külügyminisztérium jelentéséből is az derül ki, ami a hírek alapján sejthető: hogy a legnagyobb veszélyt az Iszlám Állam jelenti. A csoportnak vannak szervezetei és támogatói a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában is. Noha az Iszlám Állam Irakban és Szíriában vereségeket könyvelt el, Líbiában és Egyiptomban viszont megerősödött. Az amerikai külügy szerint Irán számít a terrorizmus legnagyobb állami támogatójának, ugyanis támogat konfliktusokat Szíriában és Irakban is.