Tavaly Budapesten egy gyilkos sem úszta meg

-

Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, nőtt a nyomozáseredményességi mutató, többet vannak a rendőrök az utcán. Értékelte az évet a budapesti főkapitány.


Állománygyűlést tartottak hétfőn a rendőrök, ami után Bucsek Gábor fővárosi rendőrfőkapitány a tavalyi bűnügyi adatokat ismertette. Eszerint az elmúlt évben 15 ezer 982 bűncselekménnyel kevesebbet regisztráltak, mint 2014-ben, az úgynevezett nyomozáseredményességi mutató pedig 39-ről 39,4 százalékra nőtt.

Mindez nagy előrelépést jelent annak érdekében, hogy az állampolgárok szubjektív biztonságérzete javulhasson – jegyezte meg a főkapitány, majd azt is hozzátette, hogy 8600 órával többet töltöttek a rendőrök Budapest közterületein, mint egy évvel korábban.

Ennek is köszönhető, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma ötödével csökkent. Szintén az újonnan bevezetett intézkedések között említette, hogy azokra a bűncselekményhelyszínekre, ahová korábban a közrendvédelmi járőrök mentek ki, már egyből a bűnügyi nyomozókat küldik, ami a felderítési mutatók javulását eredményezte.

A bűncselekményekről szólva elmondta:


43-ról 33-ra csökkent az emberölések száma és mindegyik esetet felderítették.

A rablások száma 824-ről 639-re, a kifosztásoké 1375-ről 1242-re, a gépkocsilopásoké 2907-ről 1859-re csökkent. Lakásbetörésekből 1700-zal volt kevesebb tavaly, mint 2014-ben, a nyomozások eredményessége pedig 5,5 százalékról 7,3 százalékra emelkedett.

A kábítószerekkel kapcsolatban azt mondta: tavaly 72,2 kilogramm marihuánát, 1270 tő indiai vadkendert, 950 gramm kokaint, 13 kilogramm amfetamint, 5 kilogramm hasist, 31 300 tablettát és 2,5 kilogramm heroint foglaltak le a budapesti rendőrök.

Kiemelt figyelmet fordítanak a 18 évesnél fiatalabbakra, valamint a 65 évesnél idősebbekre. Új koncepciójuk, hogy ahol ilyen korú egy bűncselekmény sértettje, ott kríziselemzést végeznek, és a lakókörnyezet figyelmét felhívják az áldozattá válás veszélyeire.

Az illegális migrációhoz kapcsolódó feladatokról szólva elmondta: ellenőrzéseik során a fővárosban 4092 embert fogtak el jogellenes belföldi tartózkodás miatt, ami mintegy négyszerese az egy évvel korábbinak, és a múlt évben Budapesten 40 embercsempészést rögzítettek.

Kiemelte azt is, hogy létrehozták a tevékenységirányítási központot, amelynek eredményeképpen a korábbiaknál gyorsabban érnek ki a rendőrök a bűncselekmények helyszíneire. A központ létrehozásakor a reagálási idő 38 perc volt, 2015-ben ez már 15 percre csökkent.