Tavaly augusztus óta 0, azaz nulla százalék volt az infláció

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Volt ugyan, ami drágább lett, sok minden meg olcsóbb, így jött ki az átlag. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent. Júliushoz képest az összesített helyzet pedig – fogyasztói szempontból – még jobb, hiszen nem drágulás volt, hanem – átlagosan – olcsóbbak lettek a dolgok.


Átlagukat tekintve a fogyasztói árak nem változtak – olvasható a KSH közleményében.

Az élelmiszerek ára 0,9%-kal emelkedett, ezen belül többek között nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (17,2%), az étolaj (7,7%) és a tojás (5,9%) ára, csökkent a cukoré (9,0%), a tejé (11,2%), a sajté (10,9%), valamint a liszté (4,9%). A szeszes italok, dohányáruk 3,9%-kal drágultak.

A szolgáltatásokért átlagosan 1,7%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 5,6%-kal.

A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,3%-kal drágultak, miközben a ruházkodási cikkek ára 0,2%-kal mérséklődött.

A háztartási energia ára átlagosan 2,7%-kal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4%-kal.

Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 4,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,9%-kal kellett kevesebbet fizetni.


Az egyhavi mérleg

Ha az augusztusi inflációt a júliusiakhoz viszonyítjuk, azt látni, hogy a fogyasztói árak átlagosan 0,6%-kal csökkentek.

Az élelmiszerek ára 0,7%-kal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,3%-os árcsökkenésének következményeként. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára nem változott az előző hónaphoz képest.

A szolgáltatások 0,3%-kal drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatások 1,1%-kal. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2%-kal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára nem változott.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 1,3%-kal kellett kevesebbet fizetni.

Az egyéb cikkek ára átlagosan 2,5%-kal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagoké 5,5%-kal.