Tátrai Tibor: B.B. King felém fordult, és azt mondta, játssz

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

„Megszakad a szívem, ismét egy olyan ember ment el, aki egészen különleges és kivételes módon volt képes uralni a muzsikát, a színpadot és a közönséget egyaránt, úgy, ahogy egykor Jimi Hendrix tette" – Tátrai Tibor is elbúcsúzott a csütörtökön, 89 éves korában elhunyt blueskirálytól.


Tátrai az MTI-nek nyilatkozott B.B. King halála kapcsán, és felidézte, amikor 1997-ben, a Budapest Kongresszusi Központban B.B. King felhívta őt magához a színpadra, hogy együtt zenéljenek. Így mutatta be Tátrait a közönségnek: „már hallották B.B.-t, most azt akarom, hogy hallják Tibit is". Később hozzátette: „nagy zenész, büszkének kell lennetek rá".


„Egy korábbi magyarországi fellépésekor az akkori menedzserem adott neki egy Tátrai Band CD-t, hogy hallgassa meg és gondolja át, ha esetleg legközelebb Budapestre jön, felengedne-e engem maga mellé a színpadra” – mesélte Tátrai.
„Mint kiderült, valóban meghallgatta, és visszaüzent a menedzserével, hogy oké, mehet a dolog. Három számot játszottunk együtt, mintegy negyedórán át, jammelés volt alapvetően, az egyik az Everyday I Have the Blues volt. Előtte bekopogtam az öltözőjébe, leültetett, és megkérdeztem: drága mester, mit fogunk játszani. Elkezdett kacagni és azt mondta: mindketten bluesgitárosok vagyunk, tehát bluest. A színpadon az asz hangnál megfogta a gitárt, megkérdte, látom-e, bólintottam, erre hátrafordult, beszámolt a zenekarnak, felém fordult, és azt mondta, játssz" - idézte fel a zenész.

Hozzátette: előtte azért megnézett egy-két B.B. King-figurát, és ezekből belecsempészett a játékába, amit B.B. King észre is vett. "Nem a hivatalos programot játszotta, hanem átalakította gitárshow-vá, négyen játszottunk egyszerre. Ilyen sármos, jó humorú idős úriemberrel az ember nagyon ritkán találkozik. Az életben is olyan volt, mint a színpadon".



Tátrai hozzátette, hogy B.B. King tette népszerűvé világszerte a blues zenét, ezért vált a műfaj királyává, maga is példaképének tekintette őt.


Legendák búcsúztatják a legendát

Világhírű zenészek posztjai árasztották el a Twittert, amióta bejelentették B.B. King halálhírét. Van, aki videóüzenetben, van, aki fotókkal köszönt el a blues gitárostól.


BB King a dear friend and inspiration to me....

Posted by Eric Clapton on 2015. május 15.