Tatabányán átvennének egy iskolát a Kliktől

-

A helyi német nemzetiségi önkormányzat tervét a város képviselő-testülete is elfogadta.


Egy 270 fős általános iskolát vennének át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), egyúttal kötelezettséget vállal a nemzetiségi önkormányzat az esetleges működési hiány pótlására.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) tatabányai polgármester tájékoztatása szerint az iskola a város egyik német nemzetiségű városrészében, Felsőgallán működik. Az intézmény összes tanulója a német nemzetiségi nyelvoktató program szerint tanul, a nyelvi bontás miatt az átlagos iskoláknál alacsonyabb csoportlétszámban.

A nemzetiségi törvény szerint a nemzetiségi önkormányzatok tarthatnak fent óvodát és iskolát, ehhez az állami költségvetés átlagbér alapú támogatást nyújt, valamint az egyházi fenntartókhoz hasonlóan tanulónként 160 ezer forint működési támogatást igényelhetnek.

A képviselők elé került előterjesztés szerint az országban 2014-től 11 iskola került helyi német nemzetiségi önkormányzatok fenntartásába. A tapasztalatok szerint az átvett iskolák finanszírozására - a működtetésben részt vevő önkormányzatok támogatásával együtt - a korábbihoz képest 20-30 százalékkal magasabb összeg jut.

„Az iskola finanszírozási helyzete lényegesen javul, az intézménnyel kapcsolatos hatáskörök újra egy helyi szinten választott önkormányzati testület hatáskörébe kerülnek" – hangsúlyozták a dokumentumban.

A szóban forgó iskola átvételéhez a 2016/2017-es tanévtől hozzájárult a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az átadásról szóló döntést az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára hozza meg.